Њемачка преко Фејсбука плаши Балканце

Танјуг
Њемачка преко Фејсбука плаши Балканце

Њемачка Служба за избјеглице жели и преко Фејсбука да одврати људе са западног Балкана од тога да крену пут Њемачке и траже азил, истичу њемачки медији.

Та служба ће недјељу дана за кориснике Фејсбука из тог региона објављивати тематизовано о минималним шансама за добијање статуса азиланта у Њемачкој, што би требало да, како се наводи, утиче на смањење броја захтјева за азил.

"Захтјеви за азил из Србије, Босне и Херцеговине, Косова, Албаније, Македоније и Црне Горе скоро да немају никаквог изгледа да буду одобрени у Њемачкој. Ми одбијамо 99,8 одсто захтијева за азил из тих земаља", рекао је шеф Савезне службе за миграције и избјеглице Манфред Шмит.

У борби против лавине избјеглица, њемачка држава користи и друга техничка достигнућа, па је тако Министарство унутрашњих послова објавило видео-запис од неколико мунута у коме се азилантима из балканских земаља савјетује да не долазе у Њемачку.

У дебати о томе како да се Њемачка заштити од најезде азиланата, нарочито оних са Балкана чији се захтјеви у скоро 100 одсто случајева одбијају, Савезна служба за миграције и азиланте најавила је да ће 94.000 људи бити враћено на Балкан и да ће им затим бити забрањен улазак у Њемачку.

Њемачка, осим видео-записом Министарства унутрашњих послова, покушава и огласима у шест најчитанијих листова Албаније да заустави најезду азиланата из те балканске земље и да их упозори да у Њемачкој не могу добити жпривредни азилж, преносе Њемачки медији.

"Само онај ко може доказати да је у својој земљи прогоњен има право на заштиту и боравак у Њемачкој", каже се у једном тексту, упућеном Албанцима који траже азил у Њемачкој и истиче да нема "привредног азила".

Упозорава се да одбијени азиланти морају да се врате у своју земљу и да они који се добровољно не врате већ депортују, по правилу, добијају вишегодишњу забрану уласка у Њемачку и друге земље Шенгенског споразума.

Њемачки политичари траже и поновно увођење визног режима за балканске земље, као и привремену суспензију Шенгенског споразума, односно, поновне граничне контроле, како би се најезда избјеглица, прије свега са западног Балкана, могла смањити или зауставити.

Њемачка ће протјерати 94.000 тражилаца азила с Балкана и забранити им поновни улазак у Њемачку, изјавио је Манфред Шмит у интервјуу за "Велт".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана