Њемачка пооштрила мјере за улазак у државу

Г.С.
Њемачка пооштрила мјере за улазак у државу

Министарство здравства Њемачке прописало је нове мјере које грађани морају испуњавати од 1. августа приликом уласка у ову државу, а односе се на тестирање као и сертификате којима ће грађани моћи доказати да су вакцинисани или се опоравили од корона вируса.

Према новим мјерама, од 1. августа 2021. године све особе старије од 12 година мораће приказати важећи цертификат о томе да ли су негативни на корона вирус, да ли су преболовали корона вирус или су вакцинисани против овог вируса.

Иако су се ови сертификати до сада односили само на грађане који у Њемачку долазе авионом, од 1. августа ове мјере важиће и за путни, жељезнички и други саобраћај. Дакле, од сада ће се ово правило примјењивати на све врсте уласка у Њемачку.

Зашто се поново мијења пропис о уласку?

Како се наводи на страници Министарства здравства Њемачке, Савезна влада се одлучила на увођење додатних мјера приликом уласка у земљу како би се смањио ризик од инфекција у овој држави.

"Уз вакцине је лакше путовати. Сви усељеници који имају више од 12 година морају бити у могућности доставити једну од потврда које ће се од сада тражити на границама", саопштили су из министарства.

Је ли брзи тест довољан за обавезно тестирање при уласку?

Министарство здравства Њемачке нагласило је на званичној страници да брзи антигенски тест јесте довољан и према новим правилима за улазак у државу.

Грађани у Њемачку могу ући с негативним резултатом ПЦР или брзог антигенског теста. У случају антигенских тестова, он може бити стар највише 48 сати, а ПЦР тестови 72 сата, преноси "klix.ba.

Када је ријеч о дјеци млађој од 12 година, према новим мјерама Министарства здравства Њемачке није потребан никакав раније наведени цертификат за улазак у Њемачку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана