Њемачка ојачава војску

Танјуг
Њемачка ојачава војску

Берлин - Њемачки министар одбране Урсула фон дер Лајен најавила је јачање оклопних јединица Бундесвера, јавили су њемачки медији.

Медији су указали на то да је она говорила о средњорочним циљевима не наводећи при том ни временски, ни финансијски план.

"Безбједносно окружење се од кризне 2014. године јасно промјенило", рекла је фон дер Лајен, преносе медији.

Она је ових дана дала знак за "старт" за израду нове стратегију одбране Њемачке, односно, "Бијеле књиге" Бундесвера, у којој би на ново требало да буде дефинисан однос према Русији, писала је њемачка штампа.

Фон дер Лајен је на првом скупу о новој "Бијелој књизи" рекла да руски однос према Украјини у основи мења сигурносну архитектуру Европе и да Њемачка, како се наводи, без илузија мора да нађе примјерени одговор на политику руског предсједника Владимира Путина.

Она је оцјенила да се не може очекивати да се у новој "Бијелој књизи" Бундесвера Русија означи као у старој из 2006. године, када је била оцијењена као експонирани партнер са којим се тежи тијесном партнерству како у Европској унији (ЕУ), тако и у NATO.

Експерти кажу да би за Бундесвер то значило да се у будуће неће оријентисати само на иностране војне мисије, већ ће се поново јаче ангажовати за заштиту и одбрану територије, чланица NATO.

Нова "Бијела књига" ће, како наводе медији, бити усмјерена и на друге промјене и сценарије пријетњи, које прије десет година нису постојали, у шта спадају питања терористичке милиције "Исламска држава", "сајбер-напада", промјене климе и "борбе за природне ресурсе".

Нова "Бијела књига" Бундесвера би требало да буде спремна послије NATO самита слиједеће године, преносе медији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана