Њемачка ограничила “Сјеверни ток”, Русија спрема одговор

Агенције
Њемачка ограничила “Сјеверни ток”, Русија спрема одговор

БЕРЛИН - Њемачка компанија “Опал Гастранспорт”, оператор гасовода Опал, ограничила је за “Гаспром” приступ транзитним капацитетима гасовода.

Ограничење које је ступило на снагу 14. септембра у шест часова, уведено је у складу са одлуком Савезне агенције за мрежу, према којој “Опал гастранспорт ГмбХ” више неће моћи да продаје транзитне капацитете за прикупљање и селекцију гаса у количини од 15,86 милиона киловата на сат, као и да врши њихов превоз коришћењем тих капацитета.

Савезна агенција за мрежу објаснила је своју одлуку чињеницом да “Гаспром” има алтернативне транспортне правце и доставне станице у оквиру испуњавања обавеза према Европској унији.

Раније је суд Европске уније размотрио жалбу пољских власти и поништио одлуку Европске комисије из 2016. о проширењу приступа Опаловим капацитетима “Гаспрому”. Суд се, образлажући одлуку, позивао на нарушавање принципа енергетске солидарности.

Поништена одлука дала је “Гаспрому” могућност да додатно транспортује до 10,2 милијарде кубних метара гаса годишње, учествујући у одговарајућим аукцијама. Према важећим европским стандардима, “Гаспром” може да рачуна на само пола транзитног капацитета ове цијеви, односно 12,8 милијарди кубика.

“Гаспром” и руска влада раде на званичном одговору на одлуку суда, пише Спутњик

Министар енергетике Русије Александар Новак истакао је да ће ограничење утицати на преговоре о гасу са Украјином и Европском комисијом, као и на ситуацију са снабдјевањем енергијом у европским земљама. Потпредседник владе Дмитриј Козак није одбацио могућност да се Русија жали на пресуду.

“Опал” је грана гасовода који спаја Сјеверни ток са гасним транспортним системом Средње и Западне Европе. Гас улази у Њемачку до границе са Чешком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана