Њемачка испоручила 18 "леопарда 2" Украјини

ГС/Агенције
Њемачка испоручила 18 "леопарда 2" Украјини

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 397. дан. Упозорења за ваздушне нападе проглашена су јутрос у више региона Украјине. Њемачка је испоручила 18 тенкова "леопард 2" Украјини.

Москва није изненађена неусвајањем резолуције

Москва изражава жаљење јер је Савјет безбједности УН одбио да прихвати нацрт руске резолуције о покретњу истраге о експлозијама на гасоводима “Сјеверног тока”, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

-Жалимо због тога и вјерујемо да би свако требао бити заинтересован за објективну истрагу у којој учествују све заинтересоване стране, сви који могу да укажу на наручиоце и починиоце овог терористичког чина - нагласио је Песков.

Према његовим ријечима, Русија ће наставити да улаже напоре да западне државе утишају разговоре на ову тему.

Чланице Савјета безбједности УН гласале су синоћ о руском нацрту резолуције у којем се тражи покретање независне истраге о експлозијама на гасоводима “Сјеверног тока”. Само су Русија, Кина и Бразил гласале за резолуцију, док су остале чланице биле уздржане.
 

Кина: Rуски нацрт резолуције разумна опција у потрази за истином

Кинеско Министарство спољних послова саопштило је данас да је захтјев Русије да Савјет безбједности УН затражи покретање независне истраге о експлозијама на гасоводима “Сјеверног тока” разумна опција у потрази за истином.

Савјет безбједности УН синоћ није усвојио руску резолуцију, у којој се позива на формирање комисије која ће да истражи саботажу гасовода.

Русија је предложила нацрт резолуције прошлог мјесеца.

Руски амбасадор у УН Василиј Небензја изјавио је синоћ да се улажу велики напори да се заташка саботажа гасовода.

Верешчук: 4.390 украјинске дјеце у Русији и на привремено окупираним територијама

Потпредсједница Владе Украјине и министарка за реинтеграцију привремено окупираних територија Ирина Верешчук изјавила је да се „на привремено окупираним територијама Украјине и у Русији налази 4.390 украјинске дјеце из специјалних установа“.

-Ријеч је о дјеци из специјалних дјечијих установа - сирочадима и дјеци без родитељског старања -, навела је Верешчук, преноси Интерфакс Украјина. Према њеним ријечима, у потрагу за том дјецом укључени су сви ресори Украјине, пошто Русија, како она тврди, скрива све информације о њима. Верешчук је рекла да „Украјина све добијене податке доставља Међународном кривичном суду, који такође истражује те злочине“.

-Тамо је већ прикупљено довољно доказа. Надамо се да ће наши напори и притисак међународне заједнице омогућити убрзавање процеса повратка наше дјеце – рекла  је Верешчук.

Претпретресно вијеће Међународног ктивичног суда издало је 17. марта налог за хапшење предсједника Русије Владимира Путина и дјечјег омбудсмана Марије Лавове-Белове. Суд их, између осталог, терети за депортацију дјеце из Украјине. Москва не признаје надлежност МКС и тврди да су руске власти ту дјецу спасиле од украјинског гранатирања и извеле их из зоне борбених дејстава у безбједна подручја.

 

Минск: Потези НАТО-а нас приморали да складиштимо руско нуклеарно оружје

Министарство спољних послова Белорусије саопштило је да је та земља била принуђена да смјести руско нуклеарно оружје на својој територији „због агресивних дејстава НАТО земаља које су угрожавале безбједност Бјелорусије“, преноси Тасс.

Минск наводи и да то није у супротности са међународним

споразумима о неширењу нуклеарног наоружања јер Бјелорусија нема контролу над тим оружјем.

Њемачка испоручила 18 тенкова "леопард 2" Украјини

Немачки министар одбране Борис Писторијус потврдио је да је 18 тенкова "леопард 2" испоручено Украјини.

Писторијус је навео да вjерује да ће тенкови унети круцијалну разлику на фронту.

Украјина: Напад дроновима на Кијев, све смо их оборили

Украјинске власти саопштиле су да је противваздушна одбрана оборила руске беспилотне летjелице у близини Кијева, чије су олупине изазвале пожар на нестамбеном објекту, а да није било жртава у овом нападу,преноси Ројтерс.

Шеф војне управе града Кијева Сергеј Попко извjестио је да је Русија лансирала 12 дронова ка Кијеву, али да су украјинске снаге противваздушне одбране идентификовале и уништиле "све непријатељске циљеве" у ваздушном простору око престонице.

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је јутрос да је Русија током ноћи лансирала укупно 15 дронова иранске производње “Шахед” на Украјину, а да су украјинске снаге уништиле њих 14.

Олупина дрона пала је у западном кијевском округу Свјатошино, изазвавши пожар на површини од 200 квадратних метара у нестамбеној згради, прецизира се у саопштењу.

Према прелиминарним подацима, у овом тренутку нема жртава, објавио је Попко на Телеграму, уз напомену да се информације прецизирају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана