Николић: Хрватска још у оковима прошлости

Танјуг
Николић: Хрватска још у оковима прошлости

Београд - Предсједник Николић каже да су односи с Хрватском добри, да треба да буду још бољи, али да то зависи од тога у којој мјери ће се Хрватска ослобађати национализма.

"У мери у којој се Хрватска буде ослобађала национализма, зависиће мера односа према Србији. Што се Србије тиче, ова влада нема никаквих проблема ни са ким у Србији зато што отвара своје односе према Хрватској, јер то сматра потпуно нормалним", рекао је Николић у разговору са уредницима неколико београдских медија.

Према оцјени Николића, Хрватска "има проблем" у томе што резултат на изборима "још увек зависи од национализма", од тога како ће "удруге бранитеља да реагују на поједине потезе".

"Хрватска још увек зависи, живи у оковима своје прошлости, иако би Србија могла више да се окује према Хрватској, него Хрватска према Србији. Због тога ми у Србији треба да заборавимо на Хрватску увек када се тамо наслуте избори, када трају кампање", рекао је Николић.

Николић је рекао да се Србија није превише бунила када је Хрватска приступала ЕУ без ријешене границе са Србијом, јер је жељела да њен "комшија што прије уђе у ЕУ", али је додао да Србија сада "очекује реванш" од Хрватске.

"Ја се не кајем што ми нисмо правили препреке Хрватској у погледу решавања имовинских питања Срба које је протерала и безбедног повратка, станарског права. Мислим да човек треба да чини добро увек и да само тако може добром да се нада", рекао је предсједник Србије.

Николић је рекао да ће Хрватска имати добре односе са Србијом ако их жели и да ће Србија избјегавати да одговара на "негативне потезе које Хрватска чини".

"Ако жели да се свађа са нама, нека се свађа као са зидом, јер ћемо ми избегавати да одговарамо на негативне потезе које Хрватска чини. Уосталом, ако не може да обезбеди ћириличне табле тамо где живе Срби, онда је то знак да та власт никада неће моћи потпуно да се отвори према Србији", рекао је Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана