Нигерија: Бухари и даље у вођству

Агенције
Нигерија: Бухари и даље у вођству

Абуџа - Бивши војни диктатор Нигерије Мухамаду Бухари и даље води према дјелимично обрађеним гласовима с предсједничких избора у Нигерији.

Ако Бухари побједи и досадашњи предсједник Џонатан се повуче, то ће бити први пут у историји Нигерије да опозициона партија демократски преузме контролу над државом.

Досад су дјелимично обрађени резултати гласања у суботу, али се чланови изборне комисије надају да би касније у току дана могли објавити ко ће у наредном периоду владати највећом афричком државом која има и највећи бруто домаћи производ.

Према резултатима из седам од 36 савезних држава и 22 милиона обрађених гласова, Бухари води за 1,5 милиона гласова. Још нису стигли резултати из Џонатанових упоришта на хришћанском југу гдје се очекује више његових гласова пошто је и он хришћанин.

Према данас објављеним резултатима, Бухари је побједио у држави Лагос, која има најише гласова, пошто је убједљиво побједио у три државе на муслиманском сјеверу гдје ужива велику подршку.

Бухари важи за строгог пензионисаног генерала, који се, према својим ријечима, окренуо демократији. Први пут послије три учешћа на предсједничким изборима је успио да побједи у државама на југозападу.

Побједник мора да узме преко пола од укупног броја гласова и најмање 25 одсто гласова у двије трећине од 36 држава.

Лош резултат Џонатана одражава неуспјех његове владе у борби с екстремистима Боко харама, што је разгњевило Нигеријце, нарочито на сјеверу, који претежно подржавају муслимана Бухарија.

Бухари је на чело Нигерије дошао послије војног пуча 1983, да би био свргнут 1985. у пучу под вођством генерала Ибрахима Бабангиде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана