Независна Шкотска би могла у NATO?

Танјуг
Независна Шкотска би могла у NATO?

Брисел - Генерални секретар NATO каже да Шкотска, уколико се отцјепи, може да конкурише за чланство у NATO, док аналитичари сматрају да ће то бити тешко изводљиво.

Генерални секретар NATO Андерс Фог Расмусен изјавио је данас да Шкотска може да конкурише за чланство у NATO уколико се на предстојећем референдуму опредјели за независност, али да мора да испуни критеријуме, док аналитичари тврде да ће то бити тешко изводљиво.

"Не желим да се мјешам у шкотски референдум, али независна Шкотска морала би да прође кроз исту процедуру као и било која земља која жели да се учлани", рекао је Расмусен, учествујући на трибини Карнегијевог центра у Бриселу.

Он је подсјетио да се одлуке о пријему у NATO доносе консензусом и да било која од 28 чланица може да онемогући покушај Шкотске да се учлани.

Незванично, у NATO влада забринутост због посљедица које би отцјепљење Шкотске могло да има по Алијансу уколико већина Шкота у четвртак буде гласала за независност.

Владајући шкотски националисти су најавили да у независној Шкотској неће бити мјеста за британски нуклеарни арсенал, који је смјештен у великој поморској бази на шкотској обали, а измјештање ракета и подморничке базе би се и те како одразило на нуклеарни капацитет NATO.

Сем тога, шкотска гарда чини важан дио британске копнене војске, па би изласком Шкотске били умањени и британски конвенционални борбени капацитети.

"Нема шансе да генерални секретар, уз сву своју слаткоречивост, убиједи 28 чланица, од којих неке имају сопствене проблеме са сепаратистима, да једногласно гласају за пријем државе која је обогаљила војску једне од најважнијих чланица", примјећује у јучерашњем уводнику лондонски "Фајненшел тајмс".

Расмусен је, међутим, на јучерашњем панелу у Бриселу рекао да у NATO није било расправе о посљедицама отцјепљења, као и да вјерује да ће Британија наставити да испуњава обавезе према NATO без обзира на исход референдума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана