Невидљиви авиони посластица за “прометеј”

Агенције
Невидљиви авиони посластица за “прометеј”

Вашингтон - Руски противракетни систем “С-500 прометеј” рушиће све на максималној удаљености и висини, па од њега неће моћи да се сачувају ни балистичке ракете, ни сателити, као ни борбени авиони пете генерације, тврди амерички часопис “Национални интерес”.

У тексту се процјењује да ће, према свим техничко-тактичким карактеристикама, овај систем бити супериорнији од осталих које посједује противваздушна одбрана (ПВО) у свијету, посебно када је ријеч о хоризонталним и вертикалним параметрима зоне његове ефикасности.

“С-500 прометеј” неће искључиво бити специјализован за пресретање балистичких циљева и сателита чије су путање на великој висини.

Он ће имати и способност да води борбу и против авиона и хеликоптера, а посебна “посластица” биће такозвани невидљиви авиони.

Ријеч је о универзалном систему са способношћу да дјелује против цијелог спектра ваздушних циљева, без обзира на брзинске карактеристике и путању лета.

Иако за сада нема јасних потврда о могућностима овог перспективног руског система, западни стручњаци оцјењују да је Русија на прагу развијања ракетног система који ће моћи да обара циљеве на изузетно великим висинама.

Прије извјесног времена амерички телевизијски канал Си-Ен-Би-Си успио је да дође у посјед повјерљиве информације која се односи на испитивања овог система када је ријеч о удаљености пресретања циља.

Приликом тог испитивања, ракета лансирана из руског система С-500 успјела је да пресретне ваздушни циљ на удаљености од импресивног 481 километра, што је за чак 80 километара више у односу на претходни тест.

Будући да је ријеч о универзалном систему који ће моћи да се супротстави свим познатим ваздушним циљевима, он ће бити наоружан са неколико врста ракета.

Ту ће се наћи и ракета 48Н6, чија маса достиже 2.000 килограма. Ова ракета биће коришћена против циљева у пречнику до 240 километара од позиције система.

Друга ракета ће носити ознаку 40Н6. Ријеч је о двостепеној ракети за гађање циљева на удаљености до 400 километара.

Као трећа ракета помиње се модел 9М100, који је развио концерн “Алмаз-Антеј”. Ова ракета ће у односу на претходно наведене имати минијатурне димензије и биће употребљивана у борби против суперманевришућих циљева у зони кратког домета.

Врх ракетне технологије

Западним војним аналитичарима посебно су занимљиве ракете 77Н6-Н и 77Н6-Н1, које представљају врх руске ракетне технологије. Процјене су да ће ове ракете моћи да погоде циљ на удаљености и до 600 километара.

Аеродинамичан облик и огроман притисак ракетних мотора обезбиједиће овом пројектилу високе хиперзвучне параметре брзине на цијелој путањи лета.

- Стручњаци вјерују да ће ове ракете моћи да пресретну циљеве који лете брзином чак 20 пута већом од оне коју има звук - преноси “Руска ријеч”.

 “Чудовиште” од радара

За разлику од стандардних ПВО система, који су у свом саставу имали један универзални радар који је обављао функцију откривања, захвата и праћења различитих ваздушних објеката, систем С-500 је право “чудовиште” јер за сваки тип циља има по један специјализовани радар.

Тако је један задужен искључиво за стандардне циљеве, попут авиона и хеликоптера, други радар за крстареће или стандардне ракете ваздух-земља великог домета, трећи за борбу против балистичких ракета, а четврти радар за борбу против сателита. Од информација са радара биће изабрано оруђе јер “прометеј” посједује арсенал различитих ракета за побројане циљеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана