Нетанијахуова влада „преживјела“ два гласање о повјерењу

Танјуг
Нетанијахуова влада „преживјела“ два гласање о повјерењу

ЈЕРУСАЛИМ - Религиозно-националистичка коалициона влада израелског премијера Бењамина Нетанијахуа, „преживјела“ је данас два гласање о повјерењу, које је иницирала опозиција у знак протеста због плана о реформи правосуђа и масовних протеста грађана.

Један приједлог није успио са 59:53 гласа, а други са 60:51, изјавио је предсједник Кнесета Амир Охана, пренио је Ројтерс. 

Нетанијаху је одложио обраћање јавности, у којем се очекивало да ће саопштити да ће обуставити закон о реформи правосуђа, након што су му коалициони партнери поручили да не одступи, објавио је израелски канал „Канал 12“. 

Засад нема потврде извјештаја из Нетанијахуове канцеларије. 

Коалициони партнер Нетанијахуовом Ликуду, Итамар Бен-Гвир, написао је јутрос на Твитеру да влада мора да настави са судском реформом и да „не смије да се преда анархистима“, после синоћњих масовних протеста. 

Бен-Гвир је ово изјавио након што су израелски медији објавили да ће се Нетанијаху обратити данас прије подне. 

„Џерузалем пост“ преноси да су грађани јутрос поново демонстрирали испред Кнесета и куће министра економије.  

У међувремену, суспендовани су и летови са аеродрома у Тел Авиву, а највећи израелски синдикат покренуо је штрајк широм земље у бројним секторима, прикључивши се протестима против плана владе о реформи правосуђа. 

Предсједник Израела Исак Херцог позвао је јутрос владајућу коалицију да смјеста одустане од закона о судској реформи, након великих протеста у тој земљи. 

„Тајмс оф Израел“ је најавио да ће се данас састати војни лидери како би разговарали о развоју догађаја, након што је Нетанијаху синоћ смијенио министра одбране Јоава Галанта. 

Галант је смјењен дан након што је позвао владу да заустави реформу судства, наводећи као разлог све већи раздор у народу и претњу националној безбједности. 

Више десетина хиљада Израелаца изашло је јуче на улице градова широм земље у знак протеста због одлуке Нетанијахуа да смијени Галанта, који је позвао владу да заустави доношење спорног закона о реформи правосуђа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана