Несташица амоксицилина у европским апотекама, дјеца добијају преполовљене дозе за одрасле

Танјуг
Foto: Илустрација

МАДРИД - Проблеми у ланцу снабдјевања антибиотицима у Европи, прије свега амоксицилина, приморали су власти широм континента да предузме ванредне мјере како би обезбједиле довољне количине лијекова за све пацијенте.

"Највећи проблем је у снабдјевању амоксицилином, који се користи у лијечењу низа бактеријских обољења код дјеце", наводи шпански дневни лист Паис, апреноси Танјуг.

Министарство здравља Шпаније је 23. новембра прошле године овластило апотеке да родитељима болесне дјеце продају антибиотике за одрасле када је то потребно, кутије амоксицилина од 500 милиграма, и да подјеле пилуле и тако добију неопходне дозе од 250 милиграма за дјецу. Практично све европске земље имају проблема у снабдјевању антибиотицима.

То је навело Европску унију да ангажује Извршну групу за несташице и безбједност лијекова (МС СГ), коју је формирала Европска комисија, Европска агенција за лијекове (ЕМА) у марту 2022. године као дио мјера за обезбјеђивање доступности лијекова након проблема уочених током пандемије.

У саопштењу објављеном 20. јануара, МС СГ је описала разлоге који су довели до несташице, које су већ биле повремени проблем, а "погоршане су геополитичким догађајима попут рата у Украјини, енергетске кризе и високе стопе инфлације".

Додају да је  "недавни пораст респираторних инфекција" изазвале повећање потражње, а да су проблеми у фабрикама изазвали "кашњења" наруџби и утицали на "производни капацитет".

"Глобална производња већине лијекова директно или индиректно зависи од Кине или Индије, јер се из тих земља набављају неопходне сировине за производњу", објашњава за лист Белен Тарафета, званичник фармацеутске компаније.

"Када погледате ланце снабдјевања, о којима не знамо много, јер нема довољно јавно доступних информација, откривате да су многи заправо веома крхки. Да за многе састојке лијекова постоји само једна или два произвођача у Азији. Сваки проблем који настане тамо, може изазвати озбиљан глобални проблем", рекао је он.

           

     
 
 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана