Нестало 379 људи од почетка протеста у Колумбији

Срна
Нестало 379 људи од почетка протеста у Колумбији

БОГОТА - Укупно 379 особа воде се као нестале након девет дана протеста у Колумбији због пореске реформе у тој земљи, саопштио је Национални покрет жртава државног злочина (МОВИЦЕ).

У саопштењу на „Твитеру” наводи се да су организације Радне групе за присилне нестанке прослиједиле Међународној комисији за настала лица и Канцеларији омбудсмана Колумбије детаље о 379 несталих лица од почетка демонстрација 28. априла до данас.

 Према најновијим подацима Канцеларије, у току је потрага за 51 особом, а 38 лица је пронађено. Осим тога, током протеста повријеђено је 352 цивила и 38 службеника за спровођење закона.

 Протести у Колумбији почели су 28. априла због повећања цијена горива и рачуна за комуналне услуге, у оквиру предложене пореске реформе.

 Протести су се наставили упркос чињеници да је предсједник Колумбије Иван Дуке повукао приједлог реформе. Демонстранти сада захтијевају промјену ванредне санитарне ситуације, реформу здравствене његе, распуштање јединице полиције за разбијање протеста, демилитаризацију градова и кажњавање лица одговорних за убијање демонстраната.

 Укупно 31 демонстрант је убијен, 1.220 је повријеђено, а 87 нестало у првих седам дана реформи, саопштио је колумбијски Институт за изучавање развоја и мира. УН осуђују употребу силе против демонстраната у Колумбији.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана