Нереди на улицама Минеаполиса због смрти Афроамериканца током хапшења

ГС
Нереди на улицама Минеаполиса због смрти Афроамериканца током хапшења

Полиција у Минеаполису употријебила је сузавац током сукоба са неколико стотина грађана који су протестовали због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда.

 

Он је преминуо у понедјељак за вријеме полицијског привођења у том граду.

Грађани су се окупили у улици у којој је Флојд преминуо узвикујући:

"Не могу да дишем", и "Подигао сам руке, немој да пуцаш".

Током протестне шетње до Треће полицијске станице њих неколико оштетило је прозоре на тој згради, исписивало графите и оштетило једно патролно возило – због чега је полиција, у опреми за разбијање демонстрација, употријебила сузавац.

Окупљању грађана претходила је објава да су четворица полицајаца умијешана у хапшење Џорџа Флојда, који је преминуо у полицијском притвору, отпуштена из службе.

Случај је привукао пажњу јавности, пошто су очевици снимили и на друштвеним мрежама објавили видео снимак интервенције, који приказује полицајца - бијелца - како клечи осумњиченом мушкарцу - црнцу - на врату, док га овај упозорава да не може да дише, преноси "Глас Америке".

Чарлс Мекмилан, један од очевидаца трагедије која се догодила у понедјељак, рекао је да су полицајци покушавали да убаце осумњиченог у задњи дио патролног возила. Посвједочио је и да је чуо да им је мушкарац, кога су приводили, рекао да је клаустрофобичан.

Очевидац је пренио да је, у тренуцима док му је на врату било полицајчево кољено, осумњичени дозивао мајчино име, и онда је преминуо.

"Тужно је, јер то није требало да се догоди", рекао је Мекмилан.

На снимку објављеном на друштвеним мрежама види се неидентификовани полицајац који се оглушивао о молбе.

"Молим те, молим те, не могу да дишем. Молим те, човјече", биле су мушкарчеве ријечи упућене полицајцу - забиљежено је на снимку, пише агенција АП.

Послије неколико минута, један од полицајаца говори мушкарцу да се опусти. Пролазе минути и он остаје непомичан усљед захвата полицајца који га је у том положају држао још неколико минута.

Окупило се неколико очевидаца, а поједини су догађај снимали мобилним телефонима. Постајали су узнемиренији када је мушкарац упућивао полицајцу молбе да престане. Један од њих, види се на снимку, полицајцима је рекао да би требало да га пусте да дише. Други је добацио да би му требало провјерити пулс.

"То је права одлука"

"То је права одлука", коментар је који је Џејкоб Фреј, градоначелник Минеаполиса, објавио на друштвеној мрежи Тwиттер поводом отпуштања четворице полицајаца.

Градоначелник Минеполиса упутио је поруке извињења афроамеричкој заједници у Минеаполису.

"Бити црнац у Америци не би требало истовремено да значи и смртну пресуду. Читавих пет минута посматрали смо бијелог полицајца. који кољеном притиска врат особе која је црнац. Пет минута. Када чујеш нечији позив упомоћ - од тебе се очекује да помогнеш. Овај полицајац омануо је, у најосновнијем, људском смислу", написао је Фреј на друштвеној мрежи Фацебоок.

Полиција је саопштила да је преминули мушкарац одговарао опису особе осумњичене у случају фалсификовања у продавници прехрамбених производа, као и да се опирао хапшењу.

Стручњаци за примјену силе у полицијским интервенцијама указују да нема сумње да је преминули мушкарац превише дуго провео под захватом. Сматрају да је осумњичени био под контролом и да се више није опирао.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана