»Нема потврде о 700 на броду«

Агенције
»Нема потврде о 700 на броду«

Рим - Званичници нису у позицији да провjере или потврде да је на кријумчарском броду који се преврнуо било 700 миграната, изјавио је премијер Италије Матео Ренци.

Ренци је новинарима у Риму рекао да за сада има 28 преживелих и 24 мртва, као и да је претрпани брод, који се ноћас преврнуо, упућен на Малту.

Италијански премијер је додао да у мисији потраге и спасавања учествује 18 бродова, укључујући и теретњаке.

Он је искључио поморску блокаду либијске обале, наводећи да би то само помогло кријумчарима, јер би у случају неке несреће на лицу мjеста већ били војни бродови који би спасавали мигранте.

Ренци је рекао и да мигранти не могу силом да буду враћени у Либију, јер је у тој земљи хаос.

Италијански премијер је раније током дана позвао на координиране међународне напоре како би се зауставила трговина људима након најновије несреће са имигрантима.

Њемачки министар унутрашњих послова Томас де Мезијер рекао је раније данас да би борба против криминалаца који за новац кријумчаре људе у Европу требало да буде “централна тачка” унапређене миграционе политике Уније.

Мезијер је указао да “нема једноставних одговора” и да је нужно реаговање цијеле Европе.

“Не можемо и нећемо толерисати ове криминалце који жртвују људске животе само због чисте похлепе”, рекао је Мезијер.

Он је позвао на бољу координацију земаља чланица ЕУ, као и земаља из којих људи бјеже и оних кроз које пролазе.

“Свака смрт је превише”, истакао је њемачки министар.

Високи комесар УН за избјеглице Антонио Гутереш навео је такође данас у саопштењу да је потребно ојачати спасилачке капацитете на Медитерану, послије посљедњих смрти миграната.

Он је додао да су УН тражиле од ЕУ да “хитно реагују” и ојачају снаге за потрагу и спасавање, као и да повећају број легалних канала за безбједну миграцију.

Према његовим ријечима, прошле године је 219.000 људи прешло Медитеран, а 3.500 је на том путу умрло. До сада је ове године преко Средоземног мора у Европу стигло 35.000 тражилаца азила и миграната.

Подсјећамо, страхује се да се близу 700 миграната удавило када се рибарски брод у коме су се налазили преврнуо у ноћи између суботе и недјеље недалеко од либијске обале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана