Нема договора о детаљима мировне мисије УН у Украјини

Срна
Нема договора о детаљима мировне мисије УН у Украјини

Берлин - Министри спољних послова Русије, Украјине, Њемачке и Француске разговарали су у Берлину о примјени споразума о прекиду ватре на истоку Украјине, али нису постигли договор о детаљима мировне мисије УН, рекао је њемачки шеф дипломатије Хеико Мас.

Мас је изјавио да се Украјина и Русија принципијелно слажу у вези са мировном мисијом УН, али да се њихове идеје о реализацији операције и даље “веома разликују”.


“Када је ријеч о параметрима могуће мисије УН на истоку Украјине, договорили смо се да затражимо од својих политичких директора да наставе преговоре не о томе да ли него како да се мисија спроведе и да се дискусије одрже у наредним седмицама”, рекао је Мас.

Ово је био први састанак министара спољних послова четири земље од фебруара 2017. године, иако су састанци званичника нижег ранга одржавани редовно у претходне четири године у такозваном нормандијском формату.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да је са украјинским колегом Павелом Климкином на маргинама састанка у Берлину разговарао о размјени затвореника и мисији УН, пренио је ТАСС.

Он је додао да је тема разговора било и утврђивање мисије ОЕБС-а у Донбасу кроз рад УН.

Споразум о прекиду ватре на истоку Украјине потписан је у Минску у фебруару 2015. године, али није довео до окончања насиља. Борци са обје стране скоро свакодневно крше примирје, закључује Ројтерс.

Француска и Њемачка понудиле су Украјини и Русији логистичку помоћ за осигуравања минских поља у борбеним зонама, рекао је Мас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана