Неизвјесно продужење правила о запошљавању у Њемачкој

Агенције
Неизвјесно продужење правила о запошљавању у Њемачкој

Берлин - Живот и посао у Њемачкој сан је скоро свих држављана земаља западног Балкана, а поготово људи са подручја бивше Југославије, због чега се и масовно исељавају у ту земљу.

Берлински дневник “Велт” позабавио се искуствима тих радника који су посљедњих година у Њемачку стигли на основу тзв. правила о запошљавању радника из регије. У чланку под називом “Дилема око нових гастарбајтера” аутор кроз причу 35-годишњег грађевинског радника Д. Хамзића анализира искуства стечена након увођења Правила о запошљавању радника са западног Балкана.

Хамзић, који ради у грађевинском предузећу “Ото Кваст” у Фројденбергу на западу Њемачке, један је од позитивних примјера. Задовољан је и, како каже, зарађује око 2.200 евра нето мјесечно, што је поприлична разлика у односу на плату коју је раније имао, када је зарађивао само 300 евра и није био осигуран. Хамзић је један од 44.093 радника из земаља западног Балкана (Албанија, БиХ, Црна Гора, Сјеверна Македонија и Србија), колико их је од увођења овог правила почетком 2016. дошло на рад у Њемачку.

Ова мјера је уведена да би се смањио број тражилаца азила из овог дијела Европе и након што је Бундестаг ове земље прогласио сигурним земљама поријекла, што је могућност стицања права на азил свело на минимум.

Али, нису сви тако задовољни као Хамзић. “Велт” цитира и извјесну С. Војић, која говори о томе како су радници због несналажења лак плијен за непоштене послодавце, који им или не плаћају прописани минималац или их варају при потписивању уговора.

С друге стране, њемачка политика је, како пише “Велт”, тиме реаговала и на потребе њемачког тржишта рада, које вапи за радницима свих профила, па тако и за неквалификованом радном снагом. Не само грађевина, него је и пољопривреда  профитирала од овог правила. Предузетници попут Рајнхарда Кваста профитирају од овог правила и пледирају за његово задржавање.

Како пише “Велт”, продужење правила о запошљавању са западног Балкана је више него неизвјесно. Оно је временски ограничено до краја 2020. и питање је хоће ли након тога бити продужавано. Главне замјерке политичара односе се на чињеницу да захваљујући овом правилу превише неквалификованих радника долази у Њемачку.

Исто тако, није потребан ни доказ о познавању њемачког језика, па многи политичари страхују да то води у још веће проблеме у процесу интеграције.

- Ми не желимо да правило о западном Балкану, које не поставља никакве услове у вези с квалификацијом или познавањем језика, створи нову гастарбајтерску проблематику - рекао је за “Велт” Торстен Фрај, потпредсједник посланичког клуба Демохришћана у Бундестагу.

Евалуација Правила о запошљавању радника са западног Балкана требало би да буде готова крајем ове године. На основу ових резултата политичари ће одлучити о будућности овог механизма запошљавања људи са Балкана.

Апсурди

Странка Зелених критикује компликовану и дуготрајну процедуру издавања радне визе у њемачким дипломатским представништвима на Балкану. Термин у појединим амбасадама чека се и по годину и по, пише “Велт”, што цијело правило чини апсурдним.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана