Нехамер:Приступање НАТО-у није опција

Танјуг
Нехамер:Приступање НАТО-у није опција

БЕЧ- Аустријски канцелар Карл Нехамер оцијенио је да постоји нови квалитет сарадње неутралних и несврстаних држава као што је Аустрија са НАТО, али и да чланство Беча у западној војној алијанси није опција и да се о томе не размишља.

Аустрија јесте и остаје неутрална, али и поудзан партнер по питању безбједносне политике, поручио је Нехамер који присуствује Самиту НАТО у Мадриду. Он је подсјетио да је Аустрија већ сада са око 400 војника активна у мировним мисијама ЕУ, као и са 300 у мисијама НАТО и 200 у мисијама ЕУ. Аустрија, према његовим ријечима, може као неутрална земља да покаже солидарност и наступа као посредник.

То што је добио позив од шпанског колеге Педра Санчеса да присуствује "евроатлантској вечери", који су, поред представника НАТО држава, присуствовале и несврстане чланице ЕУ, оценио је новим квалитетом у односима и, како је казао, можда и прекретницом у сарадњи.

Указао је да је то вјероватно последица рата у Украјини. "Сарадња НАТО и ЕУ је важан саставни део одбрамбене и безбедносне политике", истакао је Нехамер.

Генерални секретар Слободарске партије Аустрије (ФПО) Михаел Шнедлиц оценио је погрешним и фаталним сигналом учешће Нехамера на Самиту НАТО. "Нехамер поново наноси штету нашем статусу као неутралне земље. ''Н'' у називу НАТО дефинитивно не стоји за трајну неутралност", нагласио је он.

Иначе, Нехамер је на маргинама Самита НАТО имао састанак са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом. Тај састанак Нехамер је окарактерисао као "почетак релаксиранијих односа" са Турском.

Између Беча и Анкаре у прошлости постојале су тензије, због којих је Турска чак и блокирала војну сарадњу Аустрије са НАТО у оквиру Партнерства за мир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана