Нехамер:Локдаун завршава по плану, али не за невакцинисане

Танјуг
Foto: ГС

БЕЧ- Нови аустријски канцелар Карл Нехамер најавио је данас да ће се локдаун, као што је планирано, завршити крајем ове недеље, односно 12. децембра, али само за вакцинисане и излијечене, док се наставља за невакцинисане.

Нехамер је, на првој конференцији за штампу од преузимања нове дужности, рекао да се тренутно води дискусија како спровести окончање локдауна да буде безбједно.

Он је новинарима рекао да се јуче одлучио свјесно за један неуобичајени чин, да не даје интервјуе и изјаве, како је уобичајено после полагања заклетве, већ због ситуације у вези пандемије, најприје разговара са струком и представницима опозиције.

Нехамер је истакао да треба донијети одлуку и да треба добро припремљено земља да уђе у тај процес, да се ријеши питање како и са којим мјерама завршити локдаун.

„Имамо позитивну тенденцију у Аустрији, али важно је да од тенденције направимо тренд“, поручио је он.

Нагласио је да му је било важно да разговара и послуша мишљење експерата, након чега ће се донијети одлука, али једно је јасно да локдаун за невакцинисане остаје.

„Морамо бити свесни да имамо пред собом моћног противника. Потребно је да променимо начин разговора, да покажемо да не радимо једни против других, већ да будемо јединствени, јер је вирус наш заједнички непријатељ који ограничава нашу слободу“, указао је Нехамер.

Истакао је да је управљање пандемијом приоритет рада владе у овом тренутку, прије свега како да укидање локдауна буде безбједно.

„Јасно је да ће бити отварања и јасно је да локдаун остаје за невакцинисане. Морамо осигурати наставак привредног раста, смањењу незапослености, да се што пре, запослени на скраћено радно време, врате у нормални радни процес. Благостање је гарант социјалног мира и напретка“, објаснио је он.

Навео је и да је локдаун смањио и број вакцинација, те је важно укинути локдауна како би се повећала мотивација.

На питање да ли ће отворити и угоститељство и хотељерство, Нехамер је казао да је то планирано, али је питање још како.

Истовремено је подсетио да покрајине имају могућност да аутономно доносе оштрије епидемиолошке мјере, али савезна држава мора да створи оквир за отаврање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана