Недовољни подаци из црне кутије

Агенције
Недовољни подаци из црне кутије

Москва - Руски ваздухопловни стручњаци казали су данас да су подаци са црне кутије путничког авиона "Боинг 777" малезијске авиокомпаније недовољни и да само посредно могу потврдити верзију о ракетном нападу, пише данас московски "Комерсант", преносећи и анкету по којој велика већина од 82 одсто грађана Русије сматра да је украјинска војска скривила пад авиона изнад Доњецке области.

Руски експерти, који заједно са међународним стручњацима учествују у истрази о разлозима рушења малезијске летјелице, сматрају да потпуна слика несреће може бити склопљена тек када се сакупе сви остаци олупине авиона и види каква је оштећења задобио.

Шеф руског тима експерата Олег Сторчевој казао је да је недопустива изјава представника Савјета за националну безбједност и одбрану Украјине дата на основу дешифровања података са "црне кутије" да се несрећа догодила због "обимне експлозивне декомпресије" услијед многобројих шрапнела експлодиране ракете, пренијела је агенција РИА Новости.

Један од чланова међународне комисије за истрагу катастрофе "Боинга 777" навео је као случај истрагу о паду авиона "Ту-154" авиокомпаније "Сибир" у Црно море.

Тада су експерти утврдили да је он оборен ракетом украјинске противваздушне одбране.

"Коначан закључак да је авион нападнут са земље ракетом С-200 извели смо тек послије извлачења авиона и слагања остатака Ту-154 на земљи", рекао је тај експерт.

Малезијски авион, који је летио из Амстердама у Куала Лумпур, срушио се 17. јула на истоку Украјине са 298 путника и чланова посаде.

Руски "Центар Левада" спровео је анкету међу руским грађанима од 18. и 24. јула, по којој је 46 одсто анкетираних сигурно да је "Боинг" оборен противваздушним ракетним системом украјинске војске, а више од трећине (36 одсто) да га је оборио украјински војни авион, преноси "Комерсант".

Присталице других верзија су у мањини, па тек три одсто испитаника сматра да су авион "оборили донбаски устаници", два одсто не искључује терористички акт а један одсто да су га оборили "руски војници".

Доста анкетираних (16 одсто) није могло да одговори у истраживању. Истраживање је спроведено у шест градова - Москви, Санкт Петербургу, Нижњем Новгороду, Ростову на Дону, Јекатеринбургу и Новосибирску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана