Недостатак возача камиона, Лондон разматра издавање привремених виза

Срна
Недостатак возача камиона, Лондон разматра издавање привремених виза

ЛОНДОН - Британија се суочава са недостатком возача камиона, па се очекује да ће ускоро објавити планове да им се издају привремене радне визе да би се ублажио акутни недостатак радне снаге који је довео до рационализације горива на стотинама бензинских пумпи и дугих редова.

Медији наводе да ће влада дозволити улаз за до 5.000 страних возача у Британију са краткорочним визама.

Британско удружење друмских превозника /РХА/ каже да је Британији потребно још 100.000 возача ако жели да задовољи потражњу.

Недостатак камионџија дјелимично су узроковани Брегзитом и ковидом, који су прекинули обуку и тестирање возача на око годину дана.

Министри су упозорили на паничну куповину, а нафтне компаније кажу да нема недостатка залиха, само проблеми са испоруком горива до бензинских пумпи. Међутим, на бензинским пумпама забиљежени су дуги редови.

Ово питање је дошло до изражаја након што је компанија “Бритиш петролеум” саопштила да мора затворити неке од својих продајних објеката због недостатка возача, а “Шел” и “Ессо” су, такође, пријавили проблеме са залихама.

И друге земље широм Европе, као и САД, такође, се суочавају са недостатком возача камиона, а бројке у индустрији упозориле су да не постоји гаранција да ће због промјене визног режима страни возачи доћи у Британију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана