Научници траже од СЗО измјену смјерница

Срна
Научници траже од СЗО измјену смјерница

ЖЕНЕВА - Свјетска здравствена организација /СЗО/ врши ревизију извјештаја у којем се од њих тражи да ажурирају своје смјернице за борбу против вируса корона након што је више од 200 научника у писму агенцији изнијело доказ да се вирус може ширити ваздухом у малим честицама.

СЗО је саопштила да се вирус првенствено шири кроз мале капљице избачене из носа и уста заражене особе које врло брзо падају на тло.

Међутим, у отвореном писму СЗО и објављеном данас у журналу “Клиничка заразна обољења” 239 научника из 32 земље указују на доказ који показује да лебдеће честица вируса могу заразити особу која их удахне.

Пошто те мале честице могу лебдјети у ваздуху, научници траже од СЗО да ажурира своје смјернице.

“Упознати смо са чланком и технички стручњаци врше ревизију садржаја”, рекао је портпарол СЗО Тарик Јашаревић.

Није познато колико често вирус корона може да се шири ваздухом за разлику од већих капљица које су избачене кашљем или кијањем.

Аналитичари наводе да би било каква измјена у процјени СЗО на ризик од преноса могла утицати на њихов тренутни савјет од држања дистанце од једног метра. Постоји могућност да ће и владе морати да прилагођавају своје мјере уведене због сузбијања ширења вируса корона. /крај/дл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана