Научница из САД тврди да нисмо ни близу краја борбе са вирусом корона

Танјуг
Научница из САД тврди да нисмо ни близу краја борбе са вирусом корона

ЊУХЕЈВЕН - Према најновијим анализама, више од 65 милиона људи у свиєету живи са неким обликом продужене инфекције вирусом корона и тај број ће наставити да се повећава с обзиром на недостатак доступних опција лијечења, тврди Акико Ивасаки, професорка имунологије на Медицинском факултету Универзитета Јејл у америчкој савезној држави Конектикат.

Она истиче да нисмо ни близу краја борбе са вирусом корона, пише Гардијан.

Ивасаки је једна од научника који покушавају да открију сложеност продуженог оболијевања од ковида-19 и била је на челу бројних истраживачких тимова који су још током пандемије дошли до значајних научних открића као што је разумијевање због чега су мушкарци подложнији инфекцији вирусом и због чега је код одређеног броја људи дошло до срчаног удара изазваног вакцинацијом против вируса корона.

Продужени ковид је усвојени термин који описује више болести са различитим узроцима током и након акутне инфекције корона вирусом.

Ивасаки указује да промјене усљед акутне инфекције ковидом могу настати како на мјесту инфекције, тако и у дисталним органима као што је мозак.

-Имамо рад који смо објавили прошле године који показује да чак и блага респираторна инфекција вирусом кроона може довести до дуготрајних промјена у мозгу - рекла је професорка Ивасаки.

Према њеним ријечима, више од 200 симптома је за сада повезано са продуженим ковидом који утиче на скоро сваки орган у људском тијелу, а код највећег броја људи је уочен синдром хроничног умора (МЕ/ЦФС).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана