NATO: Постоје и други начини дјеловања

Срна
NATO: Постоје и други начини дјеловања

Брисел - Амбасадори земаља NATO позвали су данас Анкару да покаже "хладнокрвност" послије ванредног састанка у Бриселу након што је Турска оборила руски борбени авион у Сирији, рекле су дипломате.

Дипломате присутне на том састанку рекле су Ројтерсу да док нико од 28 чланица NATO није бранио поступке Русије, али су многи изразили забринутост да Турска није испратила руски борбени авион из свог ваздушног простора.


"Постоје и други начини дјеловања када се ради о оваквим инцидентима", рекао је један неименовани дипломата.

Генерални секретар NATO Јенс Столтенберг рекао је да Алијанса солидарна са Турском и да подржава њен територијални интегритет.

Турски предсједник Тајип Ердоган бранио је данас право Турске да штити своје границе након обарања руског авиона, што је инцидент који је "Турска покушала да избјегне".

"Упркос 10 упозорења за пет минута, јер се авион приближавао нашој граници, он је и даље кршио наш ваздушни простор. Авион је оборен интервенцијом наших авиона Ф-16", рекао је Ердоган у Анкари.

У међувремену, руско Министарство одбране саопштило је да суспендује све војне контакте са Турском, пренио је Интерфакс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана