NATO одбија захтjев Турске о Сирији

Танјуг
NATO одбија захтjев Турске о Сирији

Измир - NATO не разматра успостављање зоне забране летења у сјеверној Сирији, што Турска тражи да би се ублажили притисци на њеним југоисточним границама.

 

Иако Турска није упутила формални захтјев NATO за помоћ у успостављању зоне забране летења, Анкара је у више наврата рекла да земље које су вољне то да учине треба да успоставе безбједне зоне у Сирији, што би омогућило да се дио од 1,6 милиона сиријских избјеглица врати кућама.

"Зона забране летења је подухват који захтјева велике ресурсе", рекао је генерал-потпуковник Џон Николсон.

Он је казао да недавни пример Либије најбоље показује колико посла NATO треба да обави да би могао да изведе ваздушне операције.

"Али то није нешто што ми тренутно разматрамо у овом контексту", додао је он за Ројтерс.

Планови Анкаре о успотављању такозваних "безбједних зона" са ваздушном одбраном као кључном компонентом, до сада су наилазили на хладан пријем савезника.

Војни стручњаци истичу да би за то био неопходан или пристанак сиријске владе или стављање у употребу сиријских напредних система ваздушне одбране, а такав потез би могао увући западне силе још дубље у трогодишњи рат у Сирији и разгневити савезнике сиријског предсјдника Башара Асада Русију и Иран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана