Напад у Француској: Убијен свештеник, отмичари ликвидирани у цркви

Агенције
Напад у Француској: Убијен свештеник, отмичари ликвидирани у цркви

Париз - Двојица мушкараца су убила свештеника ножем и држала неколико талаца у цркви у мјесту Сент Етјен ду Руврај, прије него што су их убили француски специјалци.

Отмичари су пререзали гркљан свештенику и ножевима повредили неке од преосталих четворо талаца - двије часне сестре и двоје вјерника.

Један од талаца је у критичном стању, на апаратима је и тренутно је "између живота и смрти", рекао је портпарол полиције. Незванично, у питању је једна од часних сестара.

Засад нема више званичних информација о идентитету отмичара, али је истрага препуштена анти-терористичкој јединици француског Тужилаштва, а предсједник Франсоа Оланд је рекао да су они "гнусан терористички напад извели у име Исламске државе".

Незванично, један од нападача је био познат и полицији и на посебним мерама праћења због плана да иде на ратиште у Сирији.

Један мушарац је ухапшен због наводне умијешаности у терористички напад у цркви, саопштила је полција.

Он је ухапшен у близини цркве, преноси ЦНН.

Двојица нападача су око 9.35 часова ушли у цркву, узели таоце и забарикадирали се, након чега су зграду опколили полиција, специјални анти-терористички тимови, војска и ватрогасци.

Отмичари су убијени након мање од 40 минута опсаде, не у акцији полиције, како је првобитно јављено, већ када су изашли крози порту из цркве, саопштено је из полиције

Како јављају локални медији, током полицијске акције су се чули пуцњи и детонације, вјероватно од шок бомби.

Предсједник Франсоа Оланд и министар полиције Бернар Казнев су стигли у Руврај, на састанак са полицијским челницима и породицама отетих људи. Француски премијер Мануел Валс је навео да је у питању "варварски чин" и да ће Француска бити уједињена.

Француска је у стању повишене приправности од прије двије недеље, када је нападач камионом убио више од 80 људи у Ници.

Један од нападача носио наногицу

Један од нападача у цркви на сјеверу Француске био је раније осуђиван и имао је електронски уређај за праћење, али је могао слободно да се креће у јутарњим часовима, пише "Дејли мејл".
Ради се о 19-годишњем младићу који је живио са родитељима у близини цркве у мјесту Руврај у Нормандији. Он је прошле године отишао у Сирију у покушају да се придружи "Исламској држави", али је ухапшен.

Он је осуђен на затворску казну због тероризма након кратког суђења у Француској, а пуштен је 2. марта ове године.

Младић је два пута покушао да уђе у Сирију, преко Минхена и преко Швајцарске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана