Напад ножем у цркви у Сиднеју проглашен терористичким актом

Танјуг
Напад ножем у цркви у Сиднеју проглашен терористичким актом

Полиција у Аустралији саопштила је данас да је напад ножем у цркви у Сиднеју вјерски мотивисан "терористички чин", преноси ББЦ.

Шеснаестогодишњи дјечак ухапшен је након што су вјерски лидер, свештеник и вјерници нападнути јуче током службе у цркви Христа доброг пастира на западу Сиднеја

Локални медији преносе да су нападнути свештеник кога су именовали као оца Исака Ројела и вјерски лидер Мар Мари Емануел.

Најмање четири особе задобиле су повреде које нису опасне по живот, саопштено је из полиције.

Аустралијска полиција је увјерена да је ријеч о вјерском екстремизму, истрага је још току, а власти до сада нису навеле вјероисповест нападача, наводи ББЦ.

Напад се догодио у Вејклију, 30 километара западно од пословног центра Сиднеја, јуче у 19.00 часова по локалном времену, у време одржавања службе која је уживо преношена онлајн, а током инцидента је повријеђен и нападач.

Начелница полиције савезне државе Новог Јужног Велса, Карен Веб изјавила је јутрос да су вјерски лидер и свештеник подвргнути операцији и да могу бити "срећни што су живи".

Веб  је рекла да је тинејџер наводно упутио коментаре вјерском лидеру док је овај прилазио, а који су били вјерски мотивисани. 

Полиција вјерује да је циљ напада био застрашивање вјерника. 

Нападач је дјеловао сам и, иако је "познат полицији", није био ни на каквој листи за праћење тероризма. 

Наводни починитељ подвргнут је операцији након што је задобио повреде на рукама, а за сада није јасно да ли се сам повриједио или у сукобу с вјерницима.

Видео снимци напада проширили су се друштвеним мрежама, а стотине људи убрзо су похрлиле у Асирску православну цркву, која се налази око 35 километара југозападно од центра града.

Тамо се велики број људи сукобио с полицијом која је чувала цркву.

Два полицајца су повријеђена, а уништено је и 10 полицијских аутомобила. 

Аустралијски премијер Ентони Албанезе сазвао је хитан састанак државних безбједносних агенција, назвавши напад "узнемирујућим".

Он је позвао људе да "не узимају закон у своје руке".

Четврт Вејкли је средиште мале хришћанске асирске заједнице у Сиднеју, од којих су многи побјегли од прогона и рата у Ираку и Сирији.

Бискуп Мар Мари Емануел је популаран, али изазива подјеле међу ортодоксном заједницом, а многе његове проповеди се дијеле на интернету.

Он је привукао пажњу током карантина у вријеме корона вируса у јуну 2021. године, када је критиковао ограничења и вакцине.

Напад се догодио само неколико дана након што је шест особа избодено ножем у сиднејском тржном центру Вестфиелд Бонди Џанкшен.

За сада нема информација да су ова два догађаја повезана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана