Најмање двоје мртвих у нападу у Кенији

Агенције
Најмање двоје мртвих у нападу у Кенији

Најроби - Наоружани мушкарци упали су рано јутрос на универзитету у Гариси на истоку Кеније, пуцајући на све на које су наишли у хостелима кампуса, при чему су најмање двије особе убијене, а десетине рањене, јавили су кенијски медији.

Постоје наводе да су наоружани нападачи узели и таоце, али они још нису потврђени, јавља Би-Би-Си.

Свјетски медији преносе различите информације о броју рањених - од седам како наводи Си-Ен-Ен, до 30, који су пребачени у болницу, а од којих је четворо тешко повријеђено, како преносе кенијски медији позивајући се на кенијски Црвени крст.

Из зграде универзитета, коју су окружили припадници полиције и војске, могу су се чути пуцњи и екплозије, пренио је АП, позивајући се на полицијске изворе.

За сада ниједна терористичка група није преузела одговорност за напад, али су сомалијски милитантни припадници групе ал-Шабаб често изводили нападе у Кенији у протекле четири године, наводи Би-Би-Си.

Кенијска Национална полицијска служба је саопштила да су наоружани нападачи упали у кампус пуцајући најпре у чуваре, након чега је дошло до жестоке размјене ватре са полицајцима који обезбјеђују студентске хостеле, али су нападачи ипак успјели да уђу у универзитетски комплекс.

Очевици су рекли локалним медијима да су нападачи упали у џамију универзитета у време јутарње молитве.

Из једне од зграда у оквиру комплекса излази дим, наводе очевици.

Гариса, која се налази 150 километара од границе са Сомалијом, насељена је великим бројем кенијских Сомалаца, подсјећа Би-Би-Си.

Сомалијска исламистичка група ал-Шабаб раније је организовала више напада у Гариси и широм Кеније, почев од 2011, укљућујући најпогубнији напад на тржни центар "Вестгејт" у престоници Најробију 2013. године, када је убијено 67 људи.

Они су организовали нападе као одмазду због тога што је Кенија слала своје војнике у сусједну Сомалију.

Ал-Шабаб се бори за стварање исламске државе у Сомалији, а и САД и Велика Британија су забраниле ову организацију као терористичку групу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана