Најмање 800 људи умрло је због дезинформација око ковида

Танјуг
Најмање 800 људи умрло је због дезинформација око ковида

ВАШИНГТОН - Најмање 800 људи умрло је широм свијета због дезинформација везаних за корона вирус у прва три мјесеца ове године, тврде научници.

Према студији објављеној у Америчком часопису за тропску медицину и хигијену, око 5.800 људи примљено је у болницу као резултат лажних информација на друштвеним медијима.

ББЦ преноси да су многи умрли јер су пили метанол или средства за чишћење на бази алкохола. Погрешно су вјеровали да су ти производи лијек за вирус.

Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је раније да се "инфодемија" око ковид-19 шири једнако брзо као и сам вирус, а теорије заверје, гласине и културна стигма доприносе смрти и повредама.

Многе од жртава пратиле су савјете који подсјећају на вјеродостојне медицинске информације - попут једења велике количине бијелог лука или гутања великих количина витамина - као начин за спречавања инфекције, кажу аутори студије.

Други су пили супстанце попут крављег урина. Све ове акције имале су „потенцијално озбиљне посљедице" на њихово здравље, кажу научници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана