Нафта поскупјела на 91 долар по барелу уочи састанка ОПЕК+

Tanjug
Foto: Ilustracija

ЛОНДОН - Цијене нафте су ојачале данас усљед очекивања да би група ОПЕК+ могла да се договори на састанку ове недјеље о великом смањењу производње, а снажна поражња и најава даљих санкција на руску нафту такође су пружиле подршку цијенама "црног злата".

Европска нафте Брент је скочила за 2,66 посто у односу на понедељак, на 91,24 долара за барел, према посљедњим подацима са портала оилприце.цом, који прати цијене у реалном времену, док је америчка WТИ нафта поскупјела за 2,56 процената на 85,77 долара по барелу.

Очекује се да ће Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници, алијанса позната као ОПЕК+, срезати производњу за више од милион барела дневно на свом сутрашњем састанку, првом који ће умјесто онлајн бити одржан уз физичко присуство делегата, наводи Ројтерс позивајући се на изворе у ОЕК-у.

Поједине чланице би могле добровољно да смање пумпања поврх тога, што би значило да ће ово бити највеће резање производње нафте од почетка корона пандемије, рекли су извори из ОПЕК-а.

„Очекујемо да ће бити направљен знатан рез, који не само да ће заоштрити ситуацију с физичком понудом нафте, вeћ ће послати важан сигнал тржишту“, наводи компанија Фич Солушенс.

Кувајтски министар за нафту рекао је да ће ОПЕК+ донијети одговарајућу одлуку која ће гарантовати снабдијевање енергијом и бити у функцији интереса и произвођача и потрошача.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана