На протесту анти-коронаша у Бечу сукоб са полицијом

Срна
На протесту анти-коронаша у Бечу сукоб са полицијом

БЕЧ - У Бечу је данас одржан нови протест противника корона мјера, а током демонстрација дошло је и до сукоба са полицијом.

Ради се о протесту за који надлежне власти нису дале одобрење, а полиција је саопштила да је ухапсила 10 особа.

Према процјени полиције било је највише 3.000 људи који су се окупили код Пратера и код главне жељезничке станице.

Протест, који је назван „мајка свих демонстрација”, почео је мирно, а организатори су позвали грађане да изађу на свјеж ваздух у паркове у центру града.

Учесници су носили аустријске заставе, заставе боје дуге, али и заставе покрајина, и заставу теоретичара завере око “Кјуанона”.

Поред тога, међу њима су били поново и екстремни десницари.

Протест је одржан без говора, али зато уз пуно музике и пива.

Када је покушано пробијање кордона полиције код Ландштрасе Гиртла, дошло је до сукоба са полицијом која је употребила бибер спреј, у циљу спречавања сусрета антикоронаша и антифашиста.

Током сукоба са полицијом на чуваре реда бацане су конзерве пива.

Други покушај пробијања кородона догодио се пред крај протеста код дворца Белведере, гдје је полиција морала поново да користи бибер спреј.

Уочи протеста аустријски канцелар Себастијан Курц преко друштвених мрежа поручио је да разумије да су грађанима досадиле корона мјере, али је нагласио да су оне неопходне.

“Те мјере су непопуларне, и то је јасно. Сви ми желимо да нам се врати стари живот, али истовремено желимо сви када се разболимо да добијемо место на интензивној нези, ако нам треба”, казао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана