На листи санкција Брисела нова имена

Агенције
На листи санкција Брисела нова имена

Брисел - ЕУ ће на црну листу додати нове појединце због њиховог учешћа у сукобу у Украјини, рекао је данас француски министар за европска питања Арлем Дезир.

"Показаћемо веома снажно јединство ЕУ и предузети све неопходне мјере, укључујући продужење и проширење санкција појединцима, како бисмо осигурали да се поново крене са преговорима и рјешавањем кризе у Украјини", истакао је Дезир, додајући да ће бити ојачане санкције којим су обухваћени сепаратисти и они који их подржавају, укључујући оне у Русији.

Лидери ЕУ позвали су на одржавање састанка у уторак, 3. фебруара, а званичницима су предложили да размотре нове санкције након смртоносних сукоба у лучком граду Мариупољу између украјинских и профедералних снага.

Европа је прве санкције Москви увела након присаједињења Крима Русији у марту 2014. године, а казнене мјере су ојачане након обарања путничког авиона "Малезија ерлајнза" изнад истока Украјине у јулу.

Међутим, дипломатски извори наводе да је Грчка до сада одбијала да одобри нацрт саопшења, у који је увид имала агенција АФП, а којим се препоручује стављање на црну листу нових појединаца, продужење постојећих санкција и рад на новим економским мјерама.

Шеф њемачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер изразио је сумњу у то да ће нове санкције бити усаглашене.

"Нови став грчке владе неће олакшати данашњу дискусију. Из тог разлога не могу предвидјети шта ће се дешавати до самог краја", нагласио је Штајнмајер.

Нови грчки министар спољних послова Никос Коцијас изјавио је по доласку на разговоре у Брисел да ће Атина покушати да премости јаз између ЕУ и Русије око сукоба у Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана