На Балкану ништа ново послије одласка Меркелове

Танјуг
На Балкану ништа ново послије одласка Меркелове

БЕОГРАД - Ово је крај ере коју је обиљежила Ангела Меркел и почетак доминације социјалдемократа који ће искористити ову прилику да можда формирају владу и вјерујем да неће одустати од идеје да Олаф Шлоц буде нови канцелар Њемачке, изјавио је, оцијењујући данас одржане парламентарне изборе у Њемачкој Стефан Сурлић са Факултета политичких наука.

“Социјалдемократе од 2002. нису биле у прилици да буду први избор Немаца и желе да искористе историјску прилику и истргну се из загрљаја хришћанских демократа, јер већ годинама трпе критике да нису конзистентни, да су одустали до својих начела и идеологије и да их је Ангела Меркел припојила себи”, оцијенио је Сурлић гостујући на ТВ Тањугу.

Оцијенио је да ће СДП сада покушати да са два партнера - зеленима и либералима, направи “семфор коалицију црвених, жутих и зелених”.

Сурлић сматра да то неће бити лако, јер су им се становишта током кампање битно разликовала.

“Шолц је у кампањи био прилично прагматичан, рационалан, слично Ангели Меркел, нема неку посебну харизму, али је улио поверење грађанима и већина их је у њему видела новог канцелара. Он је рекао да ће се водити рачуна о социјалним мерама, нарочито према губитницима пандемије корона вируса, такође да поштује еколошка правила, али никако по цену социјалног мира. Стога је велико питање да ли ће наћи заједнички језик са зеленима и либералима”, рекао је Сурлић.

Навео је да је Шолц најавио активну спољну политику у сфери реформи ЕУ и сарадњи са француским предсједником Емануелом Макроном на том плану.

Сурлић је истакао да западни Балкан није био помињан у кампањи за парламентарне изборе у Њемачкој, да нико од кандидата није помињао проширење ЕУ, те да овај дио Европе не може очекивати битније промјене на том плану послије одласка Меркелове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана