Мушкарац проглашен кривим за убиство трансродне жене

Танјуг
Мушкарац проглашен кривим за убиство трансродне жене

КОЛУМБИЈА - Мушкарац је проглашен кривим за убиство трансродне жене у првом федералном суђењу у САД због наводног злочина из мржње заснованог на родном идентитету.

Поротници федералног суда у америчкој држави Јужној Каролини пресудили су у петак да је Даква Ламик Ритер убио Дими Дое у августу 2019. године, у злочину из мржње заснованом на родном идентитету.

Током суђења сведоци су рекли да се Ритер пре убиства узнемирио након што је његова девојка сазнала за његову аферу са Дое, објавио је Би-Би-Си (ББЦ).

Још се не зна колика затворска казна пријети Ритеру. Тужиоци су током четвородневног суђења рекли да је Ритер пуцао у Дое три пута након што ју је одвезао до удаљене руралне заједнице у Јужној Каролини, пре четири године. Тужиоци тврде да је Ритер извршио убиство да би ућуткао Дое након што је њихова афера разоткривена у малом граду Алендејлу.

Ритер је послије убиства побјегао у Њујорк, али је касније ухапшен. Ритер је у петак такође осуђен због употребе ватреног оружја у вези са злочином и ометања правде. До сада је у САД било кривичних пријава због дела заснованих на родном идентитету, али није било суђења.

Према извјештају америчког Федералног истражног бироа (ФБИ) за 2021. годину, у САД је било више од 9.000 инцидената мотивисаних мржњом и пристрасношћу, што је највећи број од када је ФБИ почео да прати те податке 1990. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана