МУП Русије издао потјерницу за предсједником Међународног кривичног суда

Танјуг
Foto: ИЦЦ

МОСКВА - Министарство унутрашњих послова Русије објавило је потјерницу за предсједником Међународног кривичног суда у Хагу (МКС) Петром Хофмањским, објављено је на листи потјерница на сајту руског МУП.

Као разлог за потјерницу наводи се да се Хофмањски "тражи по члану Кривичног закона".

По кривичним пријавама су издате потјернице и за првом потпредсједницом МКС Луз дел Кармен Ибањез Каранца и судијама Бертрамом Шмитом, преноси ТАСС.

Претходно је Међународни кривични суд у Хагу 17. марта издао налоге за хапшење предсједника Русије Владимира Путина и дјечјег омбудсмана Марије Лавов-Белове због оптужби за "илегално депортовање" украјинских дјеце.

Коментаришући ову одлуку, портпарол Кремља Дмитриј Песков је напоменуо да Москва не признаје јурисдикцију тог суда.

Након тога, Истражни комитет Русије подигао је оптужницу против тужиоца Међународног кривичног суда Хана Карима Асада Ахмада и судије Росарија Салваторе Аитала и издао потјернице за овим лицима.

МУП Русије је затим у јулу издао потјерницу за још једним судијом Међународног кривичног суда - Томоком Аканеом, који је издао налог за хапшење предсједника Владимира Путина.

Према Конвенцији о спречавању и кажњавању злочина против међународно заштићених лица од 14. децембра 1973. године, шефови држава уживају апсолутни имунитет од јурисдикције страних држава.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана