Мрачне прогнозе из УН: Глобална рецесија може направити већу штету од пандемије

Г.С.
Foto: Printscreen

Уједињене нације су објавиле упозорење да је свијет „на ивици рецесије“ и да би земље у развоју попут оних у Азији могле да поднесу највећи терет.

Монетарне и фискалне политике у напредним економијама укључујући континуирано повећање каматних стопа – могле би да гурну свијет ка глобалној рецесији и стагнацији, саопштила је у понедјељак Конференција УН о трговини и развоју (УНЦТАД), преноси Блиц.

Глобално успоравање би потенцијално могло да нанесе већу штету од финансијске кризе 2008. и пандемије коронавируса у 2020. години, упозорио је УНЦТАД у свом Извјештају о трговини и развоју за 2022.

Сви региони ће бити погођени, али звона за узбуну највише звоне за земље у развоју, од којих се многе приближавају неизмирењу дуга, наводи се у извјештају.

– Морамо да упозоримо да смо можда на ивици глобалне рецесије изазване политиком. Још увијек имамо времена да се повучемо са ивице рецесије. Ништа није неизбјежно. Морамо да промијенимо курс. Позивамо тада на прагматичнију комбинацију политика која примјењује стратешке контроле цијена, ванредне порезе, антимонополске мјере и строже прописе о шпекулацији роба. Понављам, прагматичнија мјешавина политика… Такође морамо да уложимо веће напоре да окончамо шпекулације цијенама роба, рекла је генерални секретар УНЦТАД-а Ребека Гринспан.

Земље у развоју финансирају богате
Прогноза је мрачна у цијелом региону, наводи се у извештају УНЦТАД-а.

Овогодишње повећање каматних стопа у САД смањиће процијењених 360 милијарди долара будућег прихода земаља у развоју, искључујући Кину, док су нето токови капитала за земље у развоју постали негативни.

– Земље у развоју сада финансирају развијене. Повећања каматних стопа од стране напредних економија најтеже погађају најугроженије. У око 90 земаља у развоју ове године су њихове валуте ослабиле у односу на долар – наводи се у извештају.

Источна и југоисточна Азија ће имати стопе раста испод оних у пет година прије пандемије. УНЦТАД очекује раст источне Азије од 3,3 одсто ове године, у поређењу са 6,5 одсто прошле године.

Скупљи увоз и ублажавање глобалне потражње за извозом, као и успоравање Кине, такође ће извршити додатни притисак на тај део региона, наводи се у извјештају.

Дугови расту у јужној и западној Азији. Шри Ланка је запала у државни банкрот, Авганистан је и даље у дуговима, а Турска и Пакистан се суочавају са растућим трошковима везаним за обвезнице.

Политика да се не мијеша у економију
Ова ситуација је резултат журбе да се фиксирају каматне стопе након година ултраниских стопа с којима креатори глобалне политике, у том периоду, нису успјели да подигну инфлацију или да генеришу здравији економски раст, додаје УНЦТАД.

– Фокусирањем искључиво на монетарну политику – без рјешавања питања понуде у трговини, енергији и тржиштима хране – криза трошкова живота може се додатно погоршати. У условима тренутних изазова у ланцу снабдијевања и растуће неизвјесности, гдје монетарна политика сама по себи не може безбиједно да смањи инфлацију, прагматизам ће морати да замијени идеолошки конформизам у вођењу предстојећих политичких потеза -наводи УНЦТАД.

Већи порези за богаташе и екстрапрофитере
УНЦТАД је предложио да земље размотре могућност повећања плата и наставе да отварају радна мјеста. Такође би требало да буде више јавних улагања у економску и социјалну инфраструктуру како би се повећала запосленост и продуктивност, побољшала енергетска ефикасност и смањиле емисије гасова стаклене баште. Владе би требало да размотре пореске реформе, укључујући веће порезе на богатство и екстра приходе, смањење регресивног пореза и рупа у закону и сузбијање пореских рајева који погодују фирмама и појединцима са великим богатством, наводи се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана