Може ли нова политика Аустрије бити разорна за Балкан?

Танјуг
Може ли нова политика Аустрије бити разорна за Балкан?

Беч - Будући лидер Аустрије Себастијан Курц биће више заинтересован за унутрашњу политику и Западни Балкан неће бити у његовом фокусу, сматра Флоријан Бибер.

Ипак, он упозорава да ће Балкан можда изгубити досадашњег партнера, као и да би, ако неко из ФПО преузме дипломатију, то могло да донесе невоље региону.

Професор Универзитета у Грацу каже да је ипак важно разумjети да су Себастијан Курц и његов ОВП, као и Слободарска партија више заинтересовани за унутрашњу политику и проблем миграције.

За њега резултат аустријских избора "није баш изненађење".

"Курц, који је био министар спољних послова, био је веома заинтересован за Западни Балкан, али након првобитног општег интереса, фокусирао се на унутрашњу политику која у суштини за циљ има затварање мигрантских рута и коришћење Западног Балкана за постизање тог конкретног циља", наводи Бибер.

Он сматра да се исто може очекивати и од Слободарске партије.

"Очекује се да ће Слободарска партија пратити сличну политику и да ће све реформе у вези стабилности подредити спречавању уласка миграната у Аустрију", наводи Бибер.

Подршка Слободарске партије за независност Републике Српске и противљење независности Косова могли би да се покажу као разорни за Западни Балкан, уколико се неко из те странке нађе на мjесту министра спољних послова.

"Имали би разорнију политику, јер прије свега, више су против миграција од Курца, а такође су отворено подржали сецесију Републике Српске и успротивили се независности Косова. Мало је вjероватно да би ово слиједили као спољну политику Аустрије, али то би свакако донијело невољу на Западни Балкан", рекао је Бибер.

Чак и највјероватнији сценарио, да се Аустрија више окрене унутрашњој политици, имаће утицаја на проширење.

"Аустрија која се више осврће на унутрашњу политику, Аустрија која ће бити фокусирана на спољну политику као проширење својих домаћих антиимиграционих политика, значило би да ће Аустрија наставити да подржава проширење, међутим, то би било из себичних разлога а не због реформе. У том смислу, могли бисмо да кажемо да ће Западни Балкан изгубити партнера оријентисаног према реформама у Европској унији", закључује Бибер за ЕЊБ.

Он каже да и гласачи Курца и гласачи Слободарске партије очекују сарадњу и све указује прије новој коалицији, која такође има већину у новом парламенту и то је веома јасно, без обзира на то какав ће бити финални резултат.

Према његовим ријечима, ово је други пут да конзервативци формирају коалицију са ултрадесничарском Слободарском партијом, претходни пут се то десило 1999. године. Међутим, Бибер указује на то да је тада подршка за ултрадесничаре и конзервативце била куд и камо једнака, док су данас конзервативци очигледно јачи, што им даје бољу позицију за преговарање.

Бибер сматра да је Слободарска партија више заинтересована за унутрашње политике.

"Канцелар ће бити Себастијан Курц, Слободарску партија ће бити добро представљења и њихов фокус ће бити на домаћим политикама, тако да можете да очекујете да ће се Слободарска партија фокусирати на унутрашњост. Њихова политика је антиимиграциона, тако да ће кључно министарство бити Министарство унутрашњих послова", наводи Бибер за EWB.

Један од највећих проблема биће избор новог министра за спољне послове, што традиционално припада мањем коалиционом партнеру, али Бибер сматра да то неће бити случај.

"Не чини ми се вјероватно, из два разлога. Пре свега, конзервативци су одувијек контролисали Министарство спољних послова, стога ми се не чини да ће то испустити. Друго, Слободарска партија је лош међународни партнер, тако да сматрам да је вјероватно да ће Курц инсистирати на томе да министар спољних послова не буде из редова Слободарске партије, што би донијело потешкоће Аустрији, а поготово ако се узме у обзир то да ће Аустрија слиједеће године бити на челу предсједништва Савјета Европске уније", рекао је Бибер за EWB.

Он сматра да постоје одређене личности као што је бивши предсjеднички кандидат Норберт Хофер из Слободарске партије који би могли да постану слиједећи министар спољних послова. Бибер такође наглашава да постоји и могућност да ће нови министар спољних послова бити "неутрална" фигура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана