Москва одобрила нови антивирусни лијек против ковида-19

Срна
Москва одобрила нови антивирусни лијек против ковида-19

МОСКВА - Руска фармацеутска компанија "Р-Фарм" добила је одобрење руских власти за коришћење новог антивирусног лијека коронавир за лијечење пацијената обољелих од ковида-19.

Одобрење је услиједило након што је клиничко испитивање на пацијентима са блажим и умјереним обликом ковида-19 показало да је лијек врло ефикасан у блокирању репликовања вируса САРС-КоВ-2.

Ројтерс је пренио изјаве из компаније "Р-Фарм" да је коронавир један од првих лијекова у Русији и свијету који се не бори против компликација проузрокованих ковидом-19, већ против самог вируса.

Истраживања су показала побољшање седмог дана лијечења коронавиром код 55 одсто пацијената који нису примљени у болнице, у поређењу са 20 одсто код оних који су лијечени стандардном терапијом.

Значајне разлике примијећене су након 14 дана, а вирус је до петог дана лијечења коронавиром био елиминисан код 77,5 одсто пацијената заражених вирусом корона.

Директор компаније "Р-Фарм" Михаил Самсонов изјавио је да су глобална клиничка пракса и клиничко проучавање показали да коронавир доста брже зауставља инфекцију, као резултат ефикасног спречавања репликовања вируса.

Према ријечима шефа за клиничка испитивања у руском Централном институту за истраживање Татјане Риженцове, испитивања лијека почала су у мају, а лијек је коришћен код више од 110 пацијената, пренио је руски портал "Фармасеутикал текнолоџи".

Руске власти су прошлог мјесеца привремено одобриле коришћење лијека авифавир у лијечењу пацијената обољелих од ковида-19.

Авифавир, који производе Руски фонд за директна улагања и Група "Кемрар", први је лијек против ковида-19 у Русији. Лијек је генерична верзија авигана, који се у Јапану користи од 2014. године за лијечење теших облика заразе.

Руски Фонд чека одобрење за употребу лијека у кућном лијечењу обољелих од ковида-19.

Авифавир је показао позитивне резултате у другој и трећој фази тестирања, као и током првих мјесец дана употребе у болницама за лијечење пацијената у раној или средњој фази ковида-19.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана