Москва: Гранатирана села на граници са Украјином

ГС-Агенције
Москва: Гранатирана села на граници са Украјином

Рат у Украјини ушао је у 465. дан. Предсједник Украјине Володимир Зеленски поручио је да ће почети "јавну борбу" против земаља које помажу Русији да заобиђе санкције. Са друге стране, руски предсједник Владимир Путини рекао је да постоје покушаји дестабилизације Русије и да се то мора спријечити. Локалне власти у руској Белгородској области саопштиле су да је више људи погинуло и повређено када су украјинске снаге гранатирале погранична мјеста у Русији.

Зеленски: Украјина је спремна за контраофанзиву

"Украјина је спремна да покрене дуго очекивану контраофанзиву за поновно заузимање територија које је окупирала Русија", изјавио  је украјински председник, Володимир Зеленски.

"Дубоко вјерујемо да ћемо успијети", рекао је Зеленски у интервјуу за Вол стрит џорнал који је данас објављен.

Зеленски је истакао да не зна колико ће трајати украјинска контраофанзива, али је навео да је Украјина спремна за контранапад.

Зеленски је рекао прошлог месеца да Украјина мора да сачека да стигне још западних оклопних возила да би почела контраофанзиву.

Зеленски је прошлог месеца посетио Велику Британију, Француску, Немачку и Италију где се састао са највишим званичницима тих земаља, као и са папом Фрањом.

Од европских званичника затражио је већу војну помоћ и оружје да би Украјина могла да покрене контраофанзиву.

Хаврилов: Украјински планови за контраофанзиву иду у добром правцу

"Украјински планови за контраофанзиву против руских окупатора иду у добром правцу упркос руским ваздушним ударима без преседана широм земље", изјавио је замјеник министра одбране Украјине Володимир Хаврилов.

Украјина ће "почети контраофанзиву, са амбицијом да ове године ослободи наше територије", додао је он.

Према његовим речима за Русију је било велико изненађење када је откривено да је ефикасност (руских балистичких пројектила) била скоро равна нули захваљујући модерним системима противваздушне одбране које је Украјина добила од западних партнера.

Хаврилов је рекао да Украјина очекује да савезници из НАТО-а на предстојећем самиту алијансе у Виљнусу представе "детаљну мапу украјинског пута ка чланству у северноатлантски завез".

 

 

Украјинске снаге  гранатирале Белгородску област у Русији

Украјинске снаге поново су гранатирале Белгородску област у Русији, више људи је погинуло и повређено, саопштиле су регионалне власти. Предсједник Украјине Володимир Зеленски поручио је да ће почети "јавну борбу" против земаља које помажу Русији да заобиђе санкције.Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да САД са Кијевом и савезницима раде на постизању консензуса о кључним елементима за успостављање "праведног и трајног мира" у Украјини.Истовременио, САД су саопштиле да ће престати да достављају Москви поједина обавештења која су потребна у складу са новим споразумом СТАРТ о контроли нуклеарног наоружања, укључујући ажурирања на својим локацијама за ракете и лансере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана