Морски рачићи кључ за судбину несталог авиона?

Агенције
Морски рачићи кључ за судбину несталог авиона?

Париз - Морски организми пронађени на дијелу крила авиона који је обала избацила на удаљено острво у Индијском океану могли би да открију нове детаље о судбини несталог малезијског авиона МХ370, саопштили су јуче стручњаци.

Главна информација коју би лопари (морски рачићи) могли да пруже је колико је дуго дио крила био у води.

- Уколико се покаже да су лопари старији од датума пада авиона, то ће указати да не потичу од олупине - рекла је професор за биолошке науке универзитета Макари у Сиднеју Мелани Бишоп.

Даља анализа ових организама могла би да укаже на температуру воде кроз коју је дио олупине пролазио, додала је она.

У зависности од врсте лопара пронађених на дијелу крила, истражитељи би такође могли да утврде локацију гдје се он налазио.

Експерт за геологију Ханс-Георг Хербиг рекао је да уколико се успостави да су лопари из породице Лепас, "онда са сигурношћу можемо рећи да се несрећа догодила у хладним морским подручјима до југозапада Аустралије".

Потрага за "боингом 777" авиокомпаније "Малезија ерлајнз", који је нестао 8. марта прошле године на лету од Куала Лумпура до Пекинга са 239 путника и чланова посаде, била је фокусирана на јужни дио Индијског океана, близу Аустралије. Прошле седмице, два метра дугачак дио крила, са лопарима прикаченим на површини, пронађен је близу француског острва Реунион, а стручњаци су потврдили да припада "боингу 777". Технички експерти, укључујући људе из компаније "Боинг", почеће истрагу у сриједу, како би утврдили да ли дио припада несталом малезијском авиону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана