Француска: Могуће до 10.000 жртава сексуалног злостављања дјеце у католичкој цркви

Срна
Француска: Могуће до 10.000 жртава сексуалног злостављања дјеце у католичкој цркви

ПАРИЗ - Жан-Марк Сове, шеф независне истражне комисије која истражује сексуално злостављање дјеце у Католичкој цркви у Француској, рекао је данас да је од 1950. године могло бити до 10.000 жртава.

Сове, шеф комисије коју је основала Католичка црква, рекао је да је претходна процјена у јуну прошле године о 3.000 жртава сигурно испод реалне.

“Могуће је да тај број износи најмање 10.000”, рекао је он на конференцији за новинаре на којој је представио извјештај о раду ове комисије.

Преко специјалне телефонске линије отворене у јуну 2019. године за пријављивање злостављања примљено је око 6.500 позива у првих 17 мјесеци.

“За нас је велико питање колико жртава је иступило Да ли је то 25, 10 или пет одсто или мање”, рекао је Сове, пренио је АФП.

Бискупска конференција Француске пристала је у новембру 2018. године да формира комисију након вишеструких скандала о сексуалном злостављању дјеце од свештеника Католичке цркве код куће и у иностранству.

Овај потез изазвао је мјешовите реакције удружења жртава које су охрабриле жртве да говоре о томе, али су многи поставили питање о спремности и способности француског тужилаштва да процесуира виновнике.

Комисија, коју чини 20 људи правне и медицинске струке, али и академика, нови рок септембар ове године.

Оптужбе против свештеника и виших званичника Католичке цркве довеле су до случајева исплате одштете широм свијета, као и промјена црквене доктрине.

У мају 2019. године папа Фрањо донио је мјеру према којој је свако у Католичкој цркви ко зна за случај сексуалног злостављања дужан да то пријави надређенима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана