Могерини: Чланице ЕУ морају се прилагодити новој реалности

Срна
Могерини: Чланице ЕУ морају се прилагодити новој реалности

Луксембург - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини рекла је данас да је прилив избјеглица, који је изазвао дубоке подјеле у европском блоку, проблем који ће бити још присутан и да чланице морају да се прилагоде новој реалности.

"Тај проблем ће још бити присутан и, што то прије прихватимо, прије ћемо моћи да дамо ефикасан одговор уједињени као Европљани. Ово питање утиче на све нас. Прије неколико мјесеци то је био проблем Италије, Грчке и Малте. Сада је ту и Мађарска и могуће је да ће утицати и на друге чланице у будућности", нагласила је Могеринијева.

Шефови европских дипломатија одржали су данас у Луксембургу неформални састанак на којем нису донесене никакве одлуке.

Криза је изазвала дубоке подјеле у европском блоку. Њемачка предводи у позивима да државе чланице приме што могу више људи који бјеже од рата.

Међутим, новије чланице ЕУ, на челу са Мађарском, су против обавезних квота и трајног пријемног система јер сматрају да ће тиме охрабрити нове мигранте да ризикују своје животе како би дошли у европски блок.

Могеринијева је рекла и да ће ЕУ ускоро донијети одлуку о правилима за информисање купаца, уколико су увезени израелски производи дошли из јеврејских насеља на окупираним палестинским територијама.

Поједине чланице ЕУ, укључујући Британију, већ су објавиле смјернице за продавнце, тако да потрошачи могу да виде да ли је роба стигла из јеврејских насеља, за које већина земаља сматра да су нелегални, а не унутар признатих граница Израела.

Европска комисија мора да донесе одлуку о проширењу смјерница на све чланице ЕУ. "Рад је скоро завршен, али још је у току", рекла је Могеринијева након састанка шефова европских дипломатија у Луксембургу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана