Украјина објавила план корака у случају повратка контроле над Кримом

ГС/Агенције
Украјина објавила план корака у случају повратка контроле над Кримом

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 402. дан. Борбе се настављају на истоку земље. Портпарол руског Министарства одбране рекао је да су Руске снаге одбиле комбиновани удар вишецјевним ракетним системима украјинских трупа у правцу јужног дијела Доњецка. Генералштаб Оружаних снага Украјине навео је да „непријатељ не престаје да јуриша на град Бахмут“.

Гризлов: Атомско оружје биће постављено на западу државне уније

Нуклеарно оружје у Бјелорусији биће стационирано ближе западним границама Државне уније, изјавио је данас амбасадор Русије у Бјелорусији Борис Гризлов.

-Нуклеарно оружје ће бити премјештено на западне границе наше Државе уније и повећаће могућности за осигуравање наше безбједности. То ће бити урађено упркос буци у Европи и САД - рекао је Гризлов станици ЦТВ.

Он је подсјетио да се очекује да ће складишта за руско тактичко нуклеарно оружје бити изграђена у Бјелорусији до 1. јула, како је раније најавио руски предсједник Владимир Путин.

Украјина објавила план корака у случају повратка контроле над Кримом

Секретар украјинског Савјета за националну безбједност и одбрану Олексиј Данилов објавио је данас низ корака које ће влада у Кијеву предузети у случају да Украјина поврати контролу над Кримом, укључујући и демонтажу стратешког моста који повезује анектирано црноморско полуострво са Русијом.

-Сви руски држављани који су се доселили на Крим послије 2014. године требало би да буду протјерани, а сви послови у вези са некретнинама склопљени под руском влашћу поништени - написао је Данилов на „Фејсбуку“, преноси АП.

Као дио плана, Данилов је позвао на демонтажу моста од 19 километара који је Русија изградила до Крима.

Погинуле три особе у Костјантиновци

Најмање три цивила јутрос су погинула, а шест је рањено у мјесту Костјантиновка, на истоку Украјине, у гранатирању које су извршиле руске снаге, рекао је Андриј Јермак, шеф кабинета украјинског предсједника.
Костјантиновка, у којој је прије рата живјело око 70.000 људи, налази се само 20 километара западно од Бахмута, епицентра борби у посљедњих осам мјесеци.

Фотографије које је објавио Јермак приказују дјелимично уништене зграде и кратере од експлозија.

Ројтерс није у могућности да провјери аутентичност фотографија и број жртава из независних извора

Руско МО:  Одбијен напад украјинских трупа у правцу Доњецка

Руске снаге су одбиле комбиновани удар вишецјевним ракетним системима украјинских трупа у правцу јужног дијела Доњецка и уништиле двије украјинске извиђачке групе, рекао је "Спутњику" портпарол руског Министарства одбране.

-У правцу јужног Доњецка одбијени су комбиновани ракетни удари са двије ракете вишецјевног ракетног система ХИМАРС и три пројектила МЛРС `смерч`. Посаде противваздушних ракетних система „С-300“ и „бук“ уништиле су све циљеве - рекао је портпарол.

Из руског Министарства одбране наводе да су руске снаге обориле и три украјинска дрона.

Према извјештајима надлежних украјинских служби, у неколико дијелова Украјине на снази је ваздушна опасност.

Вол Стрит Џорнал" поново захтијева пуштање свог новинара на слободу

„Вол Стрит Џорнал“ поновио је захтјев за моментално ослобађање свог дописника у Москви Евана Гершковича, кога је руска Федералнас служба безбједности (ФСБ) ухапсила због сумње за шпијунажу.

-Еванов случај представља жесток напад на слободу штампе и требало би да изазове гнијев код свих слободних људи и влада широм свијета - навео је „Вол Стрит Џурнал“ на „Твитеру“.

Новинар је ухапшен у Јекатеринбургу, а могао би да добије казну до 20 година затвора.

Како наводи ФСБ, Гершкович је, "на основу инструкција америчке стране, прикупио информације које представљају државну тајну о активностима једне од фирми у склопу руског војно-индустријског комплекса".

Митрополит Павел остаје у кућном притвору 60 дана

Кијевски суд наредио је митрополиту Павелу Украјинске православне цркве (УПЦ), игуману Кијевско-печерске лавре, да остане 60 дана у кућном притвору у дому ван главног града Украјине, далеко од манастира, а мораће да носи и наногицу, пренио је Тасс.

Украјинска војска: Непријатељ не престаје да јуриша на град Бахмут

Руске снаге су током протекла 24 часа наставиле офанзиву на авдејевском, бахмутском, маријинском и лиманском правцу, гдје су украјински војници одбили више од 70 напада, саопштио је Генералштаб Оружаних снага Украјине.

-Непријатељ не престаје да јуриша на град Бахмут, покушавајући да га стави под потпуну контролу. Током протеклог дана, наши браниоци су одбијали непријатељске нападе у рејону насеља Богдановка и Предтечино - наведено је у извјештају са фронта, пренио је Униан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана