Много Афроамериканаца убијено у САД

Танјуг
Много Афроамериканаца убијено у САД

Женева - Високи комесар УН принц Зеид Рад ал Хусеин казао је да је дубоко забринут због великог броја младих Афроамериканаца који су страдлаи у сукобу с полицијом у САД.

"Дубоко сам забринут због несразмерног броја младих Афроамериканаца који су умрли у (блиским) сусретима са полицајцима, као и несразмерног броја афричких Американаца у америчким затворима и непропорционалном броју смртних случајева Афроамериканаца", навео је комесар УН за људска права у саопштењу, пренијела је агенција Ројтерс.

Власти у САД-у би требало да размотре како расно питање утиче на припаднике спровођења реда и закона и да се позабаве дубоким и мучким неповјерење у неким сегментима америчког становништва, поручио принц Зеид.

Зеид је додао да не може да коментарише да ли је неподизање оптужнице против бијелог полицајца који је убио ненаоружаног црног тинејџера у америчкој држави Мисури, усаглашен са међународним законима о људским правима, зато што му нису познати сви детаљи случаја.

У више америчких градова избили су протести одмах, послије одлуке пороте у граду Фергусону, држава Мисури, да се не подигне оптужница против полицајца Дарена Вилсона, који је у августу убио ненаоружаног Афроамериканца Мајкла Брауна.

У насиљу које је ноћас захватило Фергусон, запаљено је више зграда и аутомобила, а локалне власти су саопштиле да је више од 80 особа ухапшено и да је било осам повређених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана