ММФ: Ковид смањује шансе земљама у развоју

Срна
ММФ: Ковид смањује шансе земљама у развоју

ВАШИНГТОН - Међународни монетарни фонд (ММФ) задржао је прогнозу глобалног раста од шест одсто у 2021. - истовремено повећао је изгледе за САД и друге водеће економије, а смањио за земље у развоју које се боре са растућим бројем заражених вирусом корона.

“Готово 40 одсто становништва у напредним економијама потпуно је вакцинисано у поређењу са 11 одсто на тржиштима у развоју те малим дијелом у земљама у развоју са ниским приходима”, истиче главни економиста ММФ-а Гита Гопинат.

Разлика између те двије групе земаља углавном се заснива на бољем приступу вакцинама против ковида 19 и континуираној фискалној подршци у напредним економијама, док се земље у развоју суочавају са проблемима на оба та фронта, наводи ММФ.

ММФ је значајно повећао своје прогнозе за САД, за које сада очекује да ће “порасти” на седам одсто у 2021. и 4,9 одсто у 2022.

Прогнозе се заснивају на претпоставци да ће амерички Конгрес одобрити приједлог америчког предсједника Џоа Бајдена за отприлике 4.000 милијарди долара као потрошњу за инфраструктуру, образовање и подршку породицама.

ММФ је највише повећао прогнозе за Велику Британију те подигао процјену раста за ову годину за 1,7 процентних бодова на седам одсто.

За еврозону Фонд предвиђа знатно мањи раст од 0,2 процентна бода за 2021, док је за Јапан смањена прогноза за 0,5 постотних бодова, што је резултат већег броја заражених те строжих ограничења у првој половини године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана