Мјанмар: Полиција убила два демонстранта, више рањених

Срна
Мјанмар: Полиција убила два демонстранта, више рањених

ЈАНГОН - Полиција у Мјанмару отворила је данас ватру на демонстранте и убила двоје, а ранила више људи који су протествовали против пуча који извршила војна хунта и хапшења легално изабране премијерке Аунг Сан Су Ћи.

Полиција је отворила ватру на демонстранте у граду Давеју, убила једног демонстранта и ранила неколицину других, изјавио је за Ројтерс политичар Кјав Мин Хтике, а ову информацију потврдили су и локални медији.

Полицајци су пуцали на демонстранте и у Јангону где је један човек примљен у болницу са тешком повредом грудног коша, а нешто касније је преминуо, што су пренијели локални медији.

Као и претходних дана, полиција је и данас користила водене топове, сузавац и пуцала из ватреног оружја, иако је лидер хунте генерал Мин Аунг Хлаинг изјавио да снаге реда примјењују “минималну силу” против демонстраната.

У Мјанмару влада хаос већ мјесец дана, од како је војска извршила државни удар и притворила изабрану председницу владе Аунг Сан Су Ћи и бројне друге политичаре, њене страначке колеге, због наводне изборне преваре у новембру.

Неке западне земље увеле су војној хунти ограничене санкције и осудиле пуч који је извела војна хунта.

По свему судећи хунта је одлучна да применом силе задржи власт и одупре се масовним протестима, као и грађанској непослушности која се одражава и на рад државних служби, локалне администрације, медија, здравственог и образовног система.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана