Мистарија брода Росус

Танјуг
Мистарија брода Росус

Влада Либана још истражује узроке разорне експлозије у луци у Бејруту док се у извјештајима медија повезују догађаји који су до тога довели.

Истиче се немар на свим нивоима и потпуно занемаривање опасности.

Наведено је да је експлодирало 2.750 тона амонијум-нитрата у складишту у бејрутској луци и да је у експлозији убијено најмање 137 људи, рањено више од 5.000, а око 300.000 их је остало без крова над главом.

Извори блиски влади су рекли да је тај експлозивни материјал годинама стајао ускладиштен пошто је конфискован с једног брода, а медији су идући трагом товара стигли до брода Росус ( Rhosus), који је пловећи из Грузије за Мозамбик скренуо и упловио у Бејрут прије скоро седам година.

Власник брода који је испловио из луке Натуми на Црном мору био је руски бизнисмен Игор Грехушкин.

Њујорк тајмс наводи да је то био климав брод, стар можда четири деценије и да је лоше одржаван, а да власник није плаћао посаду.

Извјештаји о разлозима промјене правца брода усред пловидбе су супротни и у некима се помињу технички проблеми, а у другима да је бизнисмен остао без новца и дао инструкције посади, коју су чинили углавном Украјинци, да уплови у бејрутску луку и узме додатни товар како би се финансирало путовање.

Међутим, када је упловио у Бејрут, брод се суочио с новим невољама, наводно је констатовано да је неподесан за пловидбу, уз жалбе посаде на власника и пропуст да се плати такса луци.

Њујорк тајмс пише и да је брод имао рупу на трупу и да се вода стално испумпавала.

Капетан брода Борис Прокошев је рекао да је тада власник напустио брод и посаду и није им обезбједио никакву помоћ, па су остали тамо у некој врсти заточеништва.

Прокошев је за радио Ехо Москва у сриједу рекао да је писао предсједнику Русије Владимру Путину сваког дана и да је на крају посада морала да прода гориво и ангажује адвоката јер помоћи није било.

На једном поморском веб-сајту писало је у то вријеме да посада седи на плутајућој бомби и да је капетан изјавио за руске медије да је товар амонијум-нитрат, да је експлозиван и да морнари живе 10 мјесеци на бурету барута.

Морнарима је ипак дозвољено да оду и врате се кућама, а брод је остао у луци у Бејруту и амонијум-нитрат је наводно истоварен 2014. године и стављен у Складиште број 12, без одговарајућих безбједносних мјера, гдје је остао до експлозије која се догодила у уторак.

На фотографијама на којима нема датума, а које су се сада појавиле, виде се вреће нитрата једна на другој у складишту.

Брод је у међувремену остао заборављен у луци и вјерује се да је потонуо прије двије или три године.

Радио Слободна Европа јавио је да чланови посаде тврде да им власник још дугује десетине хиљада долара неисплаћених зарада.

Он наводно живи на Кипру и није коментарисао оно што се догађа ових дана.

Послије експлозије либанске власти наредиле су садашњим и бившим лучким званичницима да буду у кућном притвору.

Царински званичници рекли су у међувремену да су више пута упозоравали на велику опасност коју представљају тоне експлозивног материјала у луци и да су се шест пута обратили суду тражећи да се уклони амонијум-нитрат ради безбедности.

Управник луке је изјавио за амерички лист да им је речено да ће се товар бити продат на аукцији, али то се није десило.

Ништа није предузето ни прије пола године када је наводно тим инспектора упозорио да би нитрати могли да "дигну у ваздух цио Бејрут", пренијеле су агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана