Министри у уторак о политици проширења

Срна
Министри у уторак о политици проширења

БРИСЕЛ - Министри ЕУ разговараће на састанку Савјета општих послова у уторак, 19. новембра у Бриселу о ситуацији у области политике проширења и приступања Унији.

Из Савјета ЕУ поручују да ће први пут бити размотрен и француски приједлог о реформи политике проширења, али да се не очекује конкретизација заједничких закључака.

"Не знамо колико ћемо моћи да будемо конкретни, али свакако желимо да пошаљемо позитивну поруку региону", наводе из Савјета и додаје да би то требало да буде тек први корак ка обнављању политике проширења, али и повјерења међу чланицама ЕУ и земљама са Западног Балкана.

Француска је прошле недјеље земљама чланицама доставила на разматрање "приједлог за дискусију" у коме је представила четири принципа које Париз види као основе за нову методологију проширења ЕУ, преноси Тањуг.

Пошто је у октобру блокирала отварње приступних преговора са Албанијом и Сјеверном Македонијом, Француска се заложила за постепеније приступање ЕУ, отварање структурних фондова ЕУ земљама кандидатима, али и за стриктнију политика условљавања и ревирзибилност процеса проширање.

У Бриселу напомињу да је француски приједлог "предмет за дискусију", а да би коначан облик евентуалне реформе методологије проширења требало да зависи од консензуса свих држава чланица.

У Савјету ЕУ сматрају да се лидери ЕУ неће конкретније вратити питању политике проширење прије Европског самита сљедеће године.

Из финског предсједавања Савјетом ЕУ наводе да је у питању "транзициони" тренутак за ЕУ институције и да се тек чека формирање нове Европске комисије која би требало да, уколико земље чланице то затраже, изради нову методологију политике проширења.

Циљ је да све буде договорено и прецизирано до прољећа 2020. година како би се покренули приступни преговори са Албанијом и Сјевереном Македонијом, односно обновило међусобно поверење и партнерство на Самиту ЕУ-Западни Балкан планираном за мај 2020. године у Загребу. /крај/дд/ск

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана