Министри спољних послова Г20 стижу данас на Бали, шта се очекује од састанка?

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ЏАКАРТА- Министри спољних послова Групе 20 (Г20) долазе данас на Бали, у Индонезији, због разговора на којима ће доминирати сукоб у Украјини, упркос дневном реду који је усредсређен на глобалну сарадњу и прехрамбену и енергетску безбједност, преноси АП.

Састанак министара 19 најразвијенијих земаља свијета, заједно са Европском унијом, биће одржан у петак, а кинески министар спољних послова Ванг Ји и највиши руски дипломата Сергеј Лавров свратили су прије доласка у Индонезију у више азијских престоница, прикупљајући подршку и јачајући своје везе у региону уочи преговора.

Сједињене Државе и њихови савезници настоје да казне руског предсједника Владимира Путина на што је могуће више начина због напада на Украјину, укључујући пријетњу бојкотом самита лидера Г-20 на Балију који је планиран за новембар, ако Путин буде присуствовао том скупу.

Због тога је, као овогодишњи предсједавајући Г-20, Индонезија приморана да игра конструктивнију улогу на међународној сцени, уместо да се понаша само као „организатор догађаја“, наводи АП.

Ова земља настоји да остане неутрална у вези са сукобом у Украјини, а предсједник Џоко Видодо је био први азијски лидер који је посјетио зараћене земље.

Украјина није чланица Г-20, али Видодо је позвао украјинског предсједника Володимира Зеленског на новембарски самит заједно са Путином, надајући се да ће то умирити све стране и спријечити свако ометање дневног реда форума.

Зеленски је саопштио да неће присуствовати ако се рат настави и одлучио је да прати дискусије путем видео линка.

Видодо је наводно изнио на маргинама недавног самита Групе седам (Г7) у Немачкој, да ни Путин такође неће доћи, а Москва је саопштила да коначна одлука још није донијета, наводи АП.

Тај очигледан компромис могао би бити стављен на пробу када се министри иностраних послова Г-20 окупе сутра у добро чуваном туристичком одмаралишту Нуса Дуа на Балију како би поставили темеље за 17. самит лидера.

Напетости између Вашингтона и Пекинга су такође присутне уочи самита, Кина је у сриједу додатно заоштрила реторику са САД и НАТО, само неколико дана прије него што би амерички државни секретар Ентони Блинкен и кинески министар спољних послова Ванг Ји требало да се састану на Балију.

Вашингтон се "придржава међународног права само онако колико сматра да му одговара", саопштио је портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђијан новинарима у Пекингу.

Кључни циљ разговора на министарском самиту у Индонезији треба да буде тражење начина за побољшање безбједности хране у вријеме када сукоб у Украјини ограничио свјетска тржишта, подижући нагло цијене меса, млијечних производа, житарица, шећера и јестивог уља.

Русија и Украјина чине трећину свјетског извоза пшенице, а сама Украјина узгаја довољно жита да прехрани 400 милиона људи, док због блокада Москве Кијев може да извезе само 2 милиона тона мјесечно, 60 одсто мање него иначе, наводи АП.

Милиони тона украјинског жита се налазе у силосима и чекају да буду отпремљени кроз безбједне коридоре у Црном мору.

Украјина је такође један од највећих свјетских извозника кукуруза и сунцокретовог уља, али је сукоб зауставио већи дио тог промета.

Такви поремећаји угрожавају снабдијевање храном за многе земље у развоју, посебно у Африци.

Индонежански министар спољних послова Ретно Марсуди рекао је новинарима да је важно постићи наставак извоза житарица из Украјине и извоза хране и ђубрива из Русије како би се окончале несташице и смањиле цијене.

На маргинама самита Г20, амерички државни секретар Блинкен би требало да се састане са Вангом, главним изаслаником Пекинга.

Састанак ће бити најновији контакт на високом нивоу између америчких и кинеских званичника, након што је Вашингтон довео у питање став Кине везано за сукоб у Украјини, наводи АП.

Двије стране би такође могле да разговарају о могућем укидању америчких царина на увоз из Кине од стране администрације предсједника Џозефа Бајдена, која настоји да се избори са растућом инфлацијом.

Док је на Балију, руски министар спољних послова Лавров би требало да на маргинама самита Г-20 одржи билатералне састанке са колегама из других земаља, укључујући Кину, Мексико, Јужну Африку и Бразил.

Он планира консултације са позваним лидерима међународних организација, саопштила је руска амбасада у Џакарти.

Чланице Г-20 чине око 80 одсто свјетске индустријске производње, двије трећине свјетске популације и око три четвртине глобалне трговине, наводи АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана