Министар здравља Тајланда обесхрабрио туристе због канабиса

Танјуг
Foto: Банкок пост

БАНГКОК- Тајландски министар здравља Анутин Чарнвиракул обесхрабрио је туристе да посјећују ту земљу само да би конзумирали марихуану, само два мјесеца након што су донијети нови закони који у великој мјери декриминализују ту дрогу.

"Не поздрављамо такве туристе", рекао је министар здравља новинарима на питање о рекреативној употреби марихуане међу страним посjетиоцима, пренио је Ројтерс.

Тајланд је 2018. године постао прва земља у југоисточној Азији која је легализовала канабис за медицинску употребу, а у јуну је дозвољена конзумација, што је подстакло широку рекреативну употребу.

Упркос приговорима владе против конзумација, предузећа са канабисом са наменским собама за пушаче била су хит међу локалним становништвом и туристима.

Међутим, особе које конзумирају канабис у јавности суочавају се са три мјесеца затвора или новчаном казном од 700 долара.

Изјаве тајландског министра здравља долазе у тренутку када број страних посјетилаца почиње да расте у земљи која зависи од туризма.

Друга по величини економија југоисточне Азије, очекује осам до 10 милиона долазака ове године, у односу на раније прогнозе од седам милиона.

Прошле године, пандемија вируса корона смањила је број страних долазака на само 428.000, у поређењу са рекордом од скоро 40 милиона у 2019. години.

Тајланд је фокусирао своју политику канабиса на индустрију вриједну 790 милиона долара, изграђену око њених медицинских и здравствених користи.

Међутим, Анутин је рекао да би рекреативна употреба могла да се истражи тек када се лијек боље разумије.

"То би могло да дође у блиској будућности", поручио је он.

Политика Тајланда о канабису привукла је интересовање регионалних сусједа као што је Малезија, која разматра употребу канабиса у медицинске сврхе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана