Милијарде непостојећих доза вакцина

Срна
Милијарде непостојећих доза вакцина

БРИСЕЛ - Сумњиви посредници понудили су владама широм ЕУ око милијарду непостојећих доза вакцине против вируса корона у вриједности од око 14 милијарди евра, саопштила је европска канцеларија за борбу против превара /ОЛАФ/.

"Такав посредник тражи авансна плаћања и не даје детаље о испоруци", рекао је Виле Итала, шеф ОЛАФ-а, истичући да фармацеутске компаније инсистирају да владама продају директно.

Он је додао да је све то на масовном нивоу. "Они шаљу понуду која није стварна. У ствари, ниједна конкретна вакцина није везана за понуду од онога што смо до сада видјели", додао је Итала.

Према његовим ријечима, преваре које је ОЛАФ истраживао долазиле су и од професионалних криминалаца и од појединачних опортуниста везаних у дугачки ланац посредника који често сежу ван ЕУ.

У Италији су власти саопштиле да истражују понуду за вакцине против вируса корона, које су неименовани посредници дали регионалним властима Венета усред упозорења на све веће преваре са вакцинама.

Итала је рекао да ОЛАФ још није био упознат са фалсификованим вакцинама које се убацују на тржиште ЕУ, али до тога је морало доћи. "Тамо гдје има много новца, преваранти ту проналазе пут", рекао је он.

Осим финансијских посљедица, Итала је рекао да је ту као аспект присутно и повјерење људи због чега је важно спријечити да људи могу вјеровати да је вакцина коју примају права.

ОЛАФ сарађује са владама ЕУ, агенцијама за спровођење закона и фармацеутским компанијама како би привео криминалце пред лице правде, мада за сада није познат ниједан случај у коме је нека чланица ЕУ насјела на превару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана